Christelijke partijen hekelen opstelling Blok over zelfmoordpoeder

beeld ANP, Bart Maat

Minister Blok (Veiligheid en Justitie) moet de vrije verkijgbaarheid van zelfdodingspoeder tegengaan.

De Tweede Kamerfracties van SGP en ChristenUnie drongen daar woensdag bij Blok op aan in schriftelijke vragen. Vrijdag kondigde de coöperatie Laatste Wil aan haar leden te zullen uitleggen hoe zij een dodelijk conserveringsmiddel via internet of bij groothandels kunnen bestellen en onderling verdelen. Behalve informatie te verstrekken over de bestelprocedure wil Laatste Wil ook aangeven welke wijze van innemen zal leiden tot de dood.

Volgens SGP en CU moet Blok actie ondernemen voordat het middel bij kwetsbare, suïcidale mensen belandt, of voor criminele doeleinden gaat worden gebruikt. Verder willen ze dat de minister laat onderzoeken of Laatste Wil, net zoals bijvoorbeeld de pedofielenvereniging Martijn, kan worden ontbonden vanwege strijd met de openbare orde.

Dinsdag zei Blok in de Tweede Kamer dat hij zeer geconcentreerd volgt of wat de coöperatie van plan is binnen de grenzen van de rechtsstaat blijft. SGP-leider Van der Staaij riep hem toen op in actie te komen tijdens het mondelinge vragenuur. Blok liet weten daar voorlopig vanaf te zien, tot ongenoegen van de twee christelijke fracties. Niet de minister van Veiligheid en Justitie, maar het openbaar ministerie moet volgens Blok de plannen van Laatste Wil beoordelen; eventueel gevolgd door de rechter. „Ik ga vooral over de wetgeving en ken bovendien nog niet alle feiten”, aldus Blok.

Blok wil de Kamer in een later stadium wel schriftelijk uiteenzetten hoe de plannen van Laatste Wil zich verhouden tot het wetsartikel dat hulp bij zelfdoding strafbaar stelt, zo liet hij CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg gisteren weten. „Maar dan moet er eerst meer bekend zijn over het middel en een eventuele vervolgingsbeslissing”, bleef hij benadrukken.

Blok: OM gaat over „zelfdodingsmiddel”

ANP-33566904Coöperatie Laatste Wil wijst op dodelijk middel