CDA-leden voor keuze tussen De Jonge en Omtzigt

De leden van het CDA kunnen opnieuw kiezen onder wiens leiding ze de Tweede Kamerverkiezingen in willen. Ze hebben tot dinsdagmiddag de tijd om een keuze te maken tussen vicepremier Hugo de Jonge en Kamerlid Pieter Omtzigt.

Zaterdagavond om 21.00 uur is de tweede, beslissende stemronde van de lijsttrekkersverkiezing van de christendemocraten van start gegaan. Die duurt tot dinsdag 12.00 uur, waarna een dag later de uitslag volgt.

Er is een tweede verkiezingsronde nodig omdat favoriet De Jonge noch verrassing Omtzigt in eerste instantie een meerderheid van de leden achter zich wist te krijgen. Al hielden ze de nu uitgeschakelde staatssecretaris Mona Keijzer wel op ruime afstand. Omdat Keijzer haar aanhang meteen opriep om op Omtzigt te stemmen, belooft de tweede ronde spannend te worden.

De CDA-leden krijgen wel waar voor hun geld, grapte De Jonge zaterdag, nu ze voor de derde keer hun favoriete lijsttrekker kunnen kiezen. De eerste ronde moest over omdat een hacker aan het licht bracht dat er meermaals en ook door niet-leden kon worden gestemd.