CDA-leden kunnen De Jonge, Keijzer, Omtzigt en Van Helvert kiezen

beeld ANP

Het partijbestuur van het CDA presenteerde, zoals verwacht, vrijdag vier kandidaat-lijsttrekkers, uit wie de leden begin juli mogen kiezen: Hugo de Jonge, Mona Keijzer, Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt.

De strijd tegen drie mannen wordt voor haar „een makkie”, grapte Keijzer, moeder van vijf zonen. „Thuis heb ik zés mannen.”

De CDA-ideologie sprak haar al jong aan, stelde de politica, momenteel staatssecretaris van Economische Zaken. „Al in de brieven van de apostels gaat het over gelijkheid, vrijheid en broederschap”, sprak Keijzer tijdens haar pitch op het CDA-partijbureau, waarna zij een link legde met de kernwaarden van de christendemocratie. Met de slogan “Wees wijzer, kies Keijzer”, gaat zij de lijsttrekkersstrijd in.

De Jonge, nu minister van VWS, verwees in zijn presentatie naar CDA-grondlegger Piet Steenkamp. Het innemen van een middenpositie en het overbruggen van tegenstellingen behoorde volgens Steenkamp, en De Jonge volgt hem daarin, tot de „geboortepapieren van het CDA.”

Kerk

Van Helvert, Kamerlid uit Limburg, benadrukte dat een CDA-lijsttrekker zich moet inzetten voor banen en ervoor moet zorgen dat iedereen „een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd” heeft, zodat er een „sterke gemeenschap ontstaat, waarin we ook het vreemde mogen integreren, en waarin we de kerk in het midden kunnen houden.”

Het Kamerlid Omtzigt, bekend van zijn tomeloze inzet in de affaire rond de kinderopvangtoeslagen, onderstreepte dat de overheid „altijd dienstbaar moet zijn aan haar burgers.” Verder accentueerde hij dat voor Nederland „goede samenwerking met onze partners in de EU van groot belang is.”

Beeld_VP_2606CDA mist regie over leidersstrijd