Campagneleider Manders: 50PLUS is er voor boze ouderen

Campagneleider
campagneleider Toine Manders van 50PLUS beeld Dirk Hol

„In de politiek mag je nooit hele bevolkingsgroepen vergeten. Met ouderen is dat de afgelopen jaren wél gebeurd. Zij zijn bedrogen door de gevestigde politieke orde.”

Naam: Toine Manders (60) Werk: jurist en campagneleider 50PLUS

„Steeds meer gepensioneerden voelen het in hun portemonnee dat er keihard is gesaneerd en zij onevenredig veel op hun pensioen zijn gekort. Voor alle ouderen die zorgen hebben over hun financiële toekomst komt 50PLUS op. Voor boze ouderen die eigenlijk PVV zouden willen stemmen, maar dat toch niet aandurven, zijn wij een fatsoenlijk alternatief.

Mijn vrouw runt een golfbaan in onze woonplaats Asten. Steeds vaker vragen gepensioneerde leden of zij hun contributie in termijnen mogen betalen. Vergeleken met die van werkenden is de koopkracht van ouderen sterk achtergebleven. Pensioenuitkeringen waarvoor veertig jaar premie is betaald, worden niet langer verhoogd en zelfs gekort. En dat allemaal omdat pensioenfondsen, die nooit eerder zó veel geld in kas hadden en prima rendementen halen, verplicht moeten rekenen met een rente van bijna nul!

Ik weet dat er vaak gezegd wordt dat ouderen vandaag de dag rijker zijn dan ooit. Maar dat vind ik onzin. Als er vijftig senioren in een straat wonen en een van hen is miljonair, dan zijn ze gemiddeld inderdaad allemaal rijk. Maar dat zegt toch niets?

Hét probleem is dat Kamerleden zich niet meer in ouderen kunnen verplaatsen. De gemiddelde leeftijd in de Kamer is veertig jaar. Ja, als je zelf pas over dertig jaar met pensioen gaat, heb je gemakkelijk praten wanneer je anderen hun pensioen ontneemt of als je burgers die dachten bijna met pensioen te kunnen plotseling verplicht nog één of twee jaar langer door te gaan.

Wij willen de AOW-leeftijd terugbrengen naar 65 jaar. Volgens het CPB kost dat 12 miljard euro. Nou, volgens ons niet. Het echte effect laten we nu uitrekenen door twee universiteiten. Maar zelfs al kost het 12 miljard: dan nog is dat slechts 2 procent van wat we jaarlijks met elkaar verdienen. Dat lijkt me niet veel om zo respect te betonen aan de mensen die veertig jaar lang onze economie hebben gedragen.

Ik ben nu campagneleider, maar in 2014 was ik lijsttrekker voor 50PLUS bij de Europese verkiezingen. Daarvoor zat ik al eens in Brussel namens de VVD; een partij die haar liberale waarden inmiddels heeft ingewisseld voor kille markteconomische saneringen die ingaan tegen mijn overtuiging. Helaas kwamen we met 50PLUS 2000 stemmen tekort voor een zetel in Brussel. Op 15 maart verwacht ik echter dat we dubbele cijfers scoren. We hebben een grote doelgroep. Ga maar na: over vier jaar is de helft van alle kiezers 50 jaar of ouder.”

Dit is het vijfde deel in een serie over campagneleiders. Volgende week deel 6.

Lees hier alle delen uit de serie.