Blokhuis wil „heel graag” gesprek in ChristenUnie over homohuwelijk

Staatssecretaris Paul Blokhuis. beeld ANP

ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) zegt dat hij binnen zijn partij „heel graag het gesprek aan wil gaan” over erkenning het homohuwelijk.

Blokhuis deed zijn uitlatingen donderdag in het radioprogramma Dit is de Dag op NPO Radio1. Op de vraag van interviewer Tijs van den Brink of hij dan zelf voor het homohuwelijk is, refereert Blokhuis aan een eerdere opmerking van hem dat „het homohuwelijk uit de aard der zaak niet hetzelfde is als een huwelijk tussen twee mensen van verschillend geslacht”, maar stelt hij ook dat „mensen die verliefd zijn, die houden van iemand van hetzelfde geslacht aan mij een goede bondgenoot hebben.”

Op de vraag van de interviewer of deze mensen wat Blokhuis betreft dus ook met elkaar mogen trouwen, antwoordt de CU-prominent: „Ik gun ze alle geluk, ja.”

Volgens de staatssecretaris zijn er binnen zijn partij velen die er zo over denken. „Als ik vannacht de ChristenUnieleden te logeren moet hebben die dit ook vinden, dan wordt mijn huis wel heel vol hoor.”

Najaar 2018 wees het CU-partijcongres met een grote meerderheid van stemmen een ingediend amendement af dat de vergadering vroeg in het beginselprogramma positiever te spreken over het homohuwelijk. In het beginselprogramma stond en staat dat „God al in het begin het huwelijk heeft ingesteld. Deze publieke verbintenis tussen man en vrouw is uniek en waardevol. De overheid erkent en beschermt het huwelijk naar deze oorsprong en betekenis. In haar bescherming en ordening heeft de overheid ook oog voor hen die niet of niet meer gehuwd leven”, aldus het CU-programma.

Eind vorig jaar wilden enkele partijgangers deze tekst via een amendement aanpassen. Zij pleitten voor de formulering: „Heden ten dage staat het huwelijk open voor geliefden van hetzelfde geslacht. In haar bescherming en ordening heeft de overheid oog voor alle gehuwden en voor allen die niet of niet meer gehuwd leven.” 314 aanwezige leden stemden tegen het amendement, 114 voor en 74 onthielden zich van stemming.

De meerderheid volgde het advies van advies van het partijbestuur. „Het amendement stelt het huwelijk tussen man en vrouw en mensen van hetzelfde geslacht teveel op een lijn. Als de partij dat zou aanvaarden, zou dat een principiële koerswijziging zijn”, stelde de partijvoorzitter.

Blokhuis geeft in het interview met Van den Brink aan dat zijn inziens aan de stemuitslag van destijds niet té veel betekenis moet worden gehecht. „Ik weet zeker dat datgene wat toen besloten is, een tussenstap is en een stap op weg naar een andere formulering, waar meer leden, ook mensen die homoseksueel zijn, zich senang bij zullen voelen.”

ANP-77326316Partijvoorzitter Adema wil in CU geen nieuw debat over homohuwelijk