Blok: Gesprek VN-gezant Máxima niet politiseren

Koningin Máxima krijgt kritiek vanwege haar ontmoeting met de Saudische kroonprins (tweede van rechts) vorige week op de G20-top in Japan. beeld AFP, Brendan Smialowski

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) verdedigt het gesprek dat koningin Máxima als VN-gezant heeft gehad met de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman tijdens de G20 in Japan. De Tweede Kamer vindt het een „politieke blunder”.

Een paar dagen voor het gesprek vrijdag was een VN-rapport verschenen waarin duidelijk werd dat de kroonprins betrokken was bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Daar had bij het gesprek van de koningin met de kroonprins rekening mee moeten worden gehouden, vindt de Kamer.

De Saudische pers misbruikt het onderhoud met Máxima, zei Sjoerd Sjoerdsma (D66). Daardoor is de koningin volgens hem in een kwetsbare positie gebracht. Ook het CDA en ChristenUnie zijn ongelukkig met de ontmoeting. „Had die niet achter gesloten deuren kunnen plaatsvinden”, vroeg CDA’er Martijn van Helvert. Ook PVV, SP, PvdA en GroenLinks hebben scherpe kritiek.

Volgens Blok moet het werk van Máxima als VN-gezant los worden gezien van de politieke actualiteit. Zij spreekt alleen over toegang tot financiële diensten, specifiek voor meisjes, aldus de bewindsman. Haar gesprekken moeten „niet worden vermengd met andere politieke onderwerpen”. De minister kreeg steun van de VVD.

Als VN-gezant heeft Máxima vaker gesprekken met leiders die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten, verklaarde Blok. In die landen is het namelijk vaak ook slecht gesteld met de financiële toegankelijkheid. Zonder deze gesprekken kan Máxima volgens de minister haar werk niet doen. Bovendien heeft ze elk jaar een gesprek met de inkomende voorzitter van de G20. Saudi-Arabië is volgend jaar gastland voor de G20.

In andere gremia en gesprekken heeft het kabinet zijn afschuw uitgesproken over de moord, zei de minister. Hij is voorstander van onafhankelijk onderzoek.