Belgisch raadslid vast voor visumfraude

Een gemeenteraadslid uit de Vlaamse gemeente Mechelen is formeel aangehouden voor fraude rond humanitaire visa. Melikan K. (44) wordt beschuldigd van mensensmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing, meldt het parket in Antwerpen. Hij moet dinsdag verschijnen voor de raadkamer.

De man zou grote bedragen hebben gekregen om assyrische christenen uit onder meer Syrië en Irak met een humanitair visum naar België te laten reizen. Het ging om meer dan tweehonderd mensen tussen juni en september vorig jaar. Hij gaf namen door aan de regering.

K. is geschorst als lid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), de grootste partij van België. Hij werkte nauw samen met voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken, die geschokt heeft gereageerd op de beschuldigingen tegen zijn partijgenoot. Francken zei geen indicaties te hebben gehad dat K. malafide zou zijn. De NV-A blijft wel „achter de broodnodige en legitieme reddingsoperatie van de Syrische christenen staan, die in het leven bedreigd werden door de terroristen van IS”.

Minister Maggie De Block, de opvolger van Francken, trekt de verblijfspapieren van de mensen die een humanitair visum hebben gekregen via K. niet in. „Zij zijn in de eerste plaats slachtoffer en ik denk er niet aan om slachtoffers te bestraffen omwille van wandaden van anderen”, zei ze donderdag tijdens een debat over de kwestie in het parlement.

De liberale politica reageerde gechoqueerd. „Ik hoop dat het gerecht de zaak tot op het bot zal uitspitten en dat de schuldigen zullen worden gestraft”, zei ze.