„Bedrijven bloeden voor strop dividendtaks”

Er ligt bij het kabinet een oplossing op tafel om de tegenvaller rond de afschaffing van de dividendbelasting op te lossen. Vooral banken en bedrijven die veel energie gebruiken gaan ervoor opdraaien. Bronnen bevestigen berichtgeving van het AD hierover.

De fractievoorzitters van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten donderdagavond verder over de begroting van volgend jaar. Naast de tegenvaller van de dividendbelasting is het koopkrachtplaatje het andere onderwerp waarover nog overeenstemming moet worden bereikt.

Door de sterke economie kost de afschaffing van de dividendbelasting een half miljard extra. Volgens het plan van de coalitie moeten bedrijven die veel energie gebruiken, zoals die in de chemische industrie, hiervan 200 miljoen euro opbrengen. Verder zou de bankenbelasting verhoogd worden met 40 miljoen euro en wordt 100 miljoen gebruikt van de opbrengst van de afschaffing van de renteaftrek op converteerbare obligaties.

Volgens het AD ligt er ook nog een plan op tafel om de winstbelasting voor grote bedrijven minder te verlagen dan gepland.