Ambassadeur VS hamert tijdens congres FVD op meer geld voor NAVO

Baudet zaterdag tijdens het congres. beeld ANP

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, heeft erop gehamerd dat de Nederlandse regering meer moet bijdragen aan de NAVO. „Jullie moeten meer betalen”, zei de topdiplomaat op het partijcongres van Forum voor Democratie (FVD) in Barneveld.

De ambassadeur was de eerste spreker op de FVD-bijeenkomst. De aankondiging dat hij gast zou zijn, baarde nogal wat opzien. Hij verklaarde zijn aanwezigheid simpelweg omdat hij ervoor werd gevraagd. „U maakte de keuze mij uit te nodigen, ik maakte de keuze te accepteren.”

Hoekstra benadrukte opnieuw de wens van de Amerikaanse regering om de lasten van de NAVO eerlijker te verdelen. De oproep komt enkele dagen voor een NAVO-top in Londen, waar de financiering van de alliantie op de agenda staat.

Volgens Hoekstra is de kwestie niet of de NAVO „hersendood” is, zoals de Franse president Emmanuel Macron onlangs stelde. Volgens hem gaat het om de vraag wat te doen om de „belangrijkste veiligheidsalliantie” levend en levendig te houden.

FVD-leider Thierry Baudet verzekerde dat zijn partij de defensie-uitgaven wil verhogen tot de door de NAVO gewenste bijdrage van 2 procent van het nationaal inkomen. In zijn speech, naar eigen zeggen zonder „ingewikkelde woorden”, uitte hij de verwachting dat zijn partij over een paar jaar meeregeert. „Er zit echt verandering in de lucht. Wij worden zo groot dat zij niet anders meer kunnen dan met ons om de tafel”, verwijzend naar de andere partijen.

Baudet besteedde geen aandacht aan de partijcrisis eerder dit jaar, toen drie FVD-Eerste Kamerleden zich uit onvrede afsplitsten. „Het gaat gewoon heel erg goed met onze club.” De inmiddels 5-jarige partij heeft twee zetels in de Tweede Kamer, maar staat in alle peilingen op aanzienlijke winst.