Advocaat Bibi wil in Nederland blijven

Asia Bibi
Saif-ul-Malook (M). beeld ANP

De advocaat van de Pakistaanse christen Asia Bibi wil in Nederland blijven, maar wil niet zelf asiel aanvragen. Hij wil dat Nederland hem uitnodigt om te blijven. Kamerleden Joel Voordewind (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) hebben dit verzoek overgebracht aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Saif-ul-Malook benadrukte dinsdag dat hij alles heeft moeten achterlaten in Pakistan omdat zijn leven gevaar liep. Hij staat erop dat er vanuit de Nederlandse regering een uitnodiging komt. „Als Nederland mij niet kan helpen ga ik nog liever terug naar Pakistan om vermoord te worden.”

De stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die Saif-ul-Malook heeft opgevangen, meldde dinsdagavond dat er ontwikkelingen zijn rond de vrijlating van Bibi. „Het Pakistaanse leger heeft de beveiliging van het vliegveld Multan International Airport en de gevangenis van Multan overgenomen.” HVC baseert zich op berichten van „insiders” die met Malook in contact staan.

2018-11-06-KRK03-bijmalook06-6-FC_webAdvocaat Asia Bibi: Neem mij mijn eer niet af

Voor zover bekend zit Bibi momenteel nog in de gevangenis. Het hooggerechtshof van Pakistan sprak haar vrij van het beledigen van de profeet Mohammed, maar volgens Malook duurt het doorgaans een kleine twee weken voordat iemand na zo’n vonnis wordt vrijgelaten.

Bibi, haar advocaat, en hun beider gezinnen zijn hun leven in Pakistan niet zeker. Haar vrijspraak leidde tot hevige protesten. De radicaal-islamitische groep Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) wil dat Bibi alsnog wordt terechtgesteld en wenst de rechters die haar vrijspraken eenzelfde lot toe.