750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd

Er zijn inmiddels zo’n 750 mensen van Sint-Maarten geëvacueerd. Dat heeft generaal-majoor Richard Oppelaar van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd. Het eiland werd vorige week getroffen door orkaan Irma. De evacuaties gaan nog steeds door.

De veiligheidssituatie op het eiland is „kwetsbaar maar lijkt langzaam aan het verbeteren”, zei hij. Militairen zorgen onder meer voor de veiligheid en openbare orde op het eiland. Het aantal militairen op Sint-Maarten zal dinsdag oplopen naar ongeveer zeshonderd, aldus Oppelaar. Sinds de orkaan het eiland trof, doken er meldingen van plunderingen op. Er zijn arrestaties verricht, maar hoeveel kon hij niet zeggen.

Defensie richt zich op het eiland op drie zaken: handhaving van de openbare orde, noodhulp en noodherstel. De eerste prioriteit bij de herstelwerkzaamheden is de reparatie van de watervoorziening, aldus Oppelaar. Tot het zover is, wordt met flessen en tankwagens de bevolking op distributiepunten van drinkwater voorzien.

Hoe lang de Nederlandse militairen op Sint-Maarten blijven, kon Oppelaar niet zeggen. Experts zijn nu bezig een goed beeld te krijgen van wat er de komende tijd precies nodig is. De generaal zei verder begrip te hebben voor de kritiek die klinkt op de hulpverlening, maar benadrukt dat alles in het werk wordt gesteld om Sint-Maarten er bovenop te helpen. „We begrijpen de frustratie, maar er wordt alles aan gedaan.”

Het bestuur van Sint-Maarten gaat steeds beter functioneren, verklaarde Hans Leijtens, die namens Nederland belast is met de wederopbouw van de drie getroffen Bovenwindse Eilanden. De eerste teams zijn gearriveerd om de schade te inventariseren en uit te zoeken wat nodig is.

Tot dusver zijn er negen vluchten naar het gebied uitgevoerd en is er zo’n 200.000 kilo aan goederen vervoerd, aldus Leijtens. De toestellen vliegen in eerste instantie op Curaçao. Twee Hercules-toestellen vliegen op en neer naar Sint-Maarten om de spullen daar te bezorgen.