Zoon prinses Christina even uit de schaduw

Bernardo (m.) krijgt in 1979 een broertje, Nicolás. In 1981 volgt nog een zusje, Juliana. Foto Benelux Press Benelux Press
3

Bernardo Guillermo? Wie is dat? Komende week zal hij even uit de schaduw moeten treden. De 32-jarige zoon van prinses Christina treedt volgende week zaterdag in het huwelijk. Niet in Nederland, maar in New York, want daar leeft en werkt hij.

Bernardo is de oudste zoon uit het huwelijk van prinses Christina met Jorge Guillermo. Bernardo wordt op 17 juni 1977 in Utrecht geboren. Een week later, op 23 juni, wordt hij op Paleis Soestdijk gedoopt.

Prinses Christina –de jongste zus van koningin Beatrix– woont in die tijd in New York. Om te bevallen is zij echter enige tijd naar Nederland gekomen. Korte tijd na de geboorte vertrekt het jonge gezin weer naar de Amerikaanse metropool. Daar brengt Bernardo zijn eerste kinderjaren door.

In 1984 keren de Guillermo’s terug naar Nederland. Nu met z’n vijven: met broertje Nicolás en zusje Juliana.

Het gezin van prinses Christina woont enige tijd op Paleis Soestdijk. Als de nieuwgebouwde villa Eikenhorst op het landgoed De Horsten bij Wassenaar klaar is, vestigt het prinsesselijk gezin zich daar. In dat huis wonen nu prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Bernardo volgt het basisonderwijs in Wassenaar. Daarna gaat hij naar het Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Het gezin verschijnt in die tijd nog regelmatig in het openbaar bij bijeenkomsten.

Dat verandert rond de echtscheiding van Bernardo’s ouders. In 1994 komt naar buiten dat het huwelijk van prinses Christina en Jorge Guillermo niet meer loopt. In 1996 wordt de echtscheiding uitgesproken. Bernardo en zijn broer en zus verhuizen daarop met hun moeder naar New York. Sindsdien horen we in Nederland niet veel meer over de kinderen van prinses Christina.

Vrije kunsten

Zij bouwen hun eigen bestaan op. Zo ook Bernardo. Hij studeert in de Verenigde Staten filosofie en kunstgeschiedenis. Later doet hij een studie voor industrieel ontwerper.

Bernardo is aanwezig bij veel hoogte- en dieptepunten in de koninklijke familie. Zo escorteert hij met enkele neven de lijkkoets van zijn oma, koningin Juliana (maart 2004), en van zijn grootvader, prins Bernhard (december 2004), van Paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft.

Verder gaat Bernardo zijn eigen weg. In zijn werk profileert hij zich niet als de neef van de Nederlandse koningin.

Kunst

Volgende week zaterdag moet hij uit de schaduw stappen. Dan staan er veel camera’s op hem gericht. Alleen al omdat prins Willem-Alexander en prinses Máxima –die toch de oceaan over moeten voor de festiviteiten rond 400 jaar New York– het huwelijk bijwonen, aldus bronnen op internet.

Bernardo trouwt op 5 september met Eva Prinz-Valdes. Hij kent Eva al enkele jaren en woont met haar samen in Brooklyn. Eva is redacteur. Zij werkte voor verschillende New Yorkse uitgevers. Eva houdt zich vooral bezig met thema’s rond kunst en architectuur. Dit jaar verschijnt er een boek over „25.000 jaar erotische kunst” waarover zij de redactie voert. Voor haar werk gebruikt zij de naam Eva Prinz.

Bernardo en Eva trouwden in maart voor de wet; op 13 april kregen zij een dochtertje, Isabel Christina.

Zaterdag 5 september heeft de kerkelijke plechtigheid plaats. De dienst wordt geleid door pastoor Sjaak de Boer uit het Noord-Hollandse Wervershoof, zo wist het Noordhollands Dagblad te achterhalen.

Pastoor De Boer is verbonden aan de Church of Our Saviour, de Engelstalige rooms-katholieke kerk in Den Haag. Naar die parochie ging prinses Christina toen zij in 1992 overstapte naar het roomse-katholicisme. De website van deze Haagse gemeente meldt dat Eva Prinz op 24 juli officieel toetrad tot de rooms-katholieke kerk daar. Ook het huwelijk wordt op de website van de kerk aangekondigd, al heeft de voltrekking in New York plaats.

Weer samen

Pastoor De Boer is een vriend van Jorge Guillermo. Zij kennen elkaar uit de tijd dat ze samen theologie studeerden in Leuven, zo meldde het Noordhollands Dagblad.

De huwelijksdienst brengt prinses Christina en haar ex-man weer samen, zo vertelde pastoor De Boer aan de krant. De twee zagen elkaar jaren niet. ,,Ze zijn allebei erg trots op hun kleinkind. Ze beseffen dat ze daarmee een nieuw tijdperk tegemoet gaan”, aldus pastoor in de GPD-uitgave. Tijdens de huwelijksdienst zal Isabel worden gedoopt.

Koningin Beatrix bezoekt op zaterdag 29 augustus de Visserijdagen in Den Oever. De koningin ontvangt een boek, bezichtigt een tentoonstelling van de Historische Vereniging Wieringen en maakt aan boord van een kotter een rondvaart door de haven langs de versierde vissersvloot.

Koningin Beatrix opent maandag 31 augustus het gerenoveerde Academiegebouw van de Universiteit Leiden.

Prinses Margriet neemt woensdag 2 september in de Koorkerk in Middelburg het eerste exemplaar in ontvangst van een boek over de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen, ”Four Centuries of Dutch-American Relations, 1609-2009”.

Bernardo Guillermo is meubelontwerper van beroep. Hij maakt strakke ontwerpen die als modern zijn te bestempelen.

Bernardo wordt tussen 2002 en 2005 gevormd voor zijn vak tijdens zijn opleiding industrieel design aan het Pratt Institute.

Guillermo behoort tot de top in zijn vakgebied. In 2005 staat hij genomineerd voor de prestigieuze Rowena Reed Costellow Design Award en in hetzelfde jaar schaart het vaktijdschrift ArtReviewUK hem onder de ”tien meest gewilde ontwerpers”.

Zijn werk wordt twee keer geselecteerd voor vooraanstaande beurzen in de Verenigde Staten: in 2005 voor Brooklyn Designs en in 2008 voor de DWR Modern-Design-Functiontentoonstelling in New York.

De studio van Bernardo bevindt zich in het havengebied van de New Yorkse wijk Brooklyn, een gebied waar veel ontwerpers hun atelier hebben.

bernardoguillermo.com.