Willem-Alexander bezoekt gehavend Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander en minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoeken het door de orkaan Irma getroffen eiland. In gesprek met onder meer gouverneur Eugene Holiday en premier William Marlin van Sint Maarten. beeld ANP
9

Koning Willem-Alexander heeft maandag op Sint-Maarten de situatie ter plekke bekeken. De koning en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) landden maandag rond het middaguur (lokale tijd) op het Prinses Juliana International Airport. Zij bezoeken het door de orkaan Irma zwaar getroffen eiland.

Eerst bezochten ze de luchthaven, die cruciaal is voor het op gang brengen van de hulpverlening. De schade was duidelijk, veel was stuk en binnen lag veel water op de grond. Daarna maakten de koning en Plasterk een rondrit over het eiland. Tijdens de rit was te zien hoe erg de schade aan huizen en andere gebouwen en de natuur was. De koning sprak onder meer met hulpverleners, politie en militairen.

Video

De twee bezochten ook het ziekenhuis, het Sint-Maarten Medical Center en ze werden bijgepraat over de situatie van de haven en de watervoorziening.

Op de planning stonden ook nog een ontmoeting met gouverneur Eugene Holiday, premier William Marlin en met de minister van Justitie van Sint-Maarten. Het gezelschap overnacht op Sint-Maarten.

Video2

Dinsdag gaan de koning en Plasterk naar de eilanden Saba en Sint-Eustatius, die ook getroffen zijn door orkaan Irma.