Strak optreden 100-jarige RAF

5

Met een strak optreden in de lucht en op de grond liet de 100-jarige Royal Air Force zich dinsdag in Londen van haar beste kant zien. Koningin Elizabeth en haar familie zagen bijna 1400 militairen en een stoet van ruim 100 vliegtuigen langs en over Buckingham Palace komen.

Natuurlijk ‘helden’ uit de Battle of Britain zoals Spitfires en een Lancaster. Maar ook zes Chinook-transporthelikopters, drie Apaches, een gigantische C-17 Globemaster en Tornado’s. Het getal 100 werd in de lucht gevormd door Typhoons. Ook drie gloednieuwe F-35’s kwamen over. De toestellen arriveerden vorige maand vanuit de Verenigde Staten in Engeland. Het demonstratieteam Red Arrows sloot de armada af. Op en rond de Mall stonden tienduizenden toeschouwers.

“We versturen vandaag een strategische boodschap”, aldus de commandant van de Britse luchtmacht, sir Stephen Hiller. “We zijn nog altijd een van de meest toonaangevende luchtmachten ter wereld. Actief bij operaties in 23 landen en in staat om waar ook ter wereld kracht en invloed te tonen.”

De viering van het eeuwfeest begon met een dienst in Westminster Abbey in aanwezigheid van de koninklijke familie. Later reikte de Koningin ter gelegenheid van het jubileum een nieuw vaandel uit aan de RAF. Op het voorterrein van Buckingham Palace werd het door twee geestelijken gezegend. Daarna klonk het Britse volkslied.