Saudische kroonprins krijgt steun na aanval op olie-industrie

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman krijgt internationale steun in de crisis rond de recente aanvallen op Saudische olie-installaties. De kroonprins en tevens vicepremier en minister van Defensie heeft donderdag in de Saudische havenstad Djedda ontmoetingen gehad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Pakistaanse premier Imran Khan.

Pompeo liet weten dat de Verenigde Staten volledig achter Saudi-Arabië's "recht om zichzelf te verdedigen" staat. Hij veroordeelde de aanvallen van afgelopen zaterdag waarbij twee oliecomplexen zijn bestookt met drones en raketten. De schade is erg groot. Rebellen in Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist, maar Amerikaanse en Saudische functionarissen beschuldigen Iran.

Tijdens de ontmoeting met Pompeo zou Mohammed bin Salman hebben benadrukt dat de aanvallen op het oliestaatsbedrijf Saudi Aramco erop gericht waren om de regio te destabiliseren en om de internationale oliehandel en economie te verstoren.

Ook Khan staat vierkant achter Saudi-Arabië, meldt het Saudische staatspersbureau. "Pakistan ondersteunt het koninkrijk volledig in haar pogingen deze saboterende acties het hoofd te bieden."