Rutte: leven Christina in teken van gezin

beeld ANP

Het leven van Christina stond in het teken van gezin en familie, haar grote liefde voor muziek en de ontwikkeling van jong zangtalent. Dat laat premier Mark Rutte weten in een eerste reactie op het overlijden van de prinses vrijdagochtend.

"Ik ben bedroefd door het bericht dat prinses Christina op 72-jarige leeftijd is overleden", aldus Rutte. "Haar betrokkenheid en haar warme persoonlijkheid zullen door velen in binnen- en buitenland worden gemist."

ANP-23181436Prinses Christina overleden

Als jongste kind uit het huwelijk van de toen toekomstige koningin Juliana en prins Bernhard leefde Christina haar leven grotendeels buiten de schijnwerpers, memoreert Rutte. "Door bewust afstand te doen van het recht op de troon creëerde zij voor zichzelf de ruimte een eigen invulling te geven aan haar leven."

Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koning Willem-Alexander en prinses Beatrix. "En natuurlijk zijn mijn gedachten ook bij de kinderen en kleinkinderen van prinses Christina, bij prinses Irene en prinses Margriet, en bij de andere leden van de koninklijke familie." Medeleven

Ook de rest van politiek Den Haag leeft mee met de koninklijke familie, die vrijdag prinses Christina verloor. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en zijn defensiecollega Ank Bijleveld condoleren de Oranjes.

Ook de PVV en Forum voor Democratie betuigen hun medeleven. PVV-leider Geert Wilders „wenst het koninklijk huis veel sterkte met dit grote verlies”. FVD-voorman Thierry Baudet denkt „met grote dankbaarheid terug aan de enorme inspiratie die HKH Prinses Christina gegeven heeft aan generaties jonge musici met haar enorme enthousiasme en warme steun voor onder andere het Prinses Christina Concours. Rust zacht.”

Het overlijden van Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, is „heel tragisch, ook voor de koninklijke familie, dus ik kan alleen van mijn medeleven nu blijk geven”, zegt Bijleveld.