Máxima wordt na inhuldiging koningin

Bekendmaking aftreden
Prinses Máxima. Foto ANP ANP

RIJSWIJK (ANP) – Prinses Máxima zal na de inhuldiging als koningin door het leven gaan. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond, nadat koningin Beatrix haar troonsafstand bekend had gemaakt.

„Ik weet zeker dat de prins en de prinses als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een overtuigende manier invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol. In de beste traditie van koningin Beatrix en generaties Oranjes voor hen”, zei Rutte in zijn toespraak.

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldde dat prinses Máxima koningin zal worden. „ Hun beider aanspreektitel is Majesteit.”

Koningin Beatrix „wordt na de abdicatie aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, etc.”, schrijft de RVD.

Ook de titel van prinses Amalia verandert. „Zodra de Prins van Oranje de troon bestijgt is zijn oudste kind, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Catharina-Amalia, de eerste in lijn en daarmee de troonopvolger. Zij is vanaf dat moment de Prinses van Oranje”, aldus de RVD.

Ook voor Pieter van Vollenhoven en Prinses Margriet heeft de troonsafstand van Beatrix gevolgen. „Vanaf het moment van abdicatie komen de kinderen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven niet langer in aanmerking voor de troon. Ook zijn zij niet langer lid van het Koninklijk Huis.”

Argentinië

Argentijnse internetmedia hebben enthousiast gereageerd op de toespraak van ‘Beatrix I de Holanda’. Beatrix de Eerste maakt in de ogen van talrijke media plaats voor een nieuwe koningin die uit Argentinië komt, Máxima Zorreguieta en haar echtgenoot ‘Guillermo Alejandro’ die een zoon is van Beatrix de Eerste.

Een Argentijnse koningin in het oude Europa fascineert duidelijk talrijke media in de republiek die drie jaar jonger is dan het Koninkrijk der Nederlanden en die een veel turbulentere historie heeft dan ons land.