„Loon werknemer gaat komende maanden stijgen”

beeld ANP

Van de aantrekkende economische groei kwam de afgelopen tijd niet veel bij werknemers terecht. Daar lijkt verandering in te komen.

Steeds meer bedrijven zijn bereid om de lonen te verhogen nu de economie op volle toeren draait, zegt werkgeversvereniging AWVN in reactie op het nieuws van woensdag dat de Nederlandse economie in het afgelopen kwartaal met 1,5 procent groeide.

„Er is sprake van een omslag. Werknemers krijgen er de komende maanden meer salaris bij. En de stijgende lijn wordt de rest van het jaar doorgezet”, aldus een AWVN-woordvoerder donderdag in De Telegraaf.

Ook onderhandelaar Chris Baggerman van vakorganisatie RMU ervaart dat een groeiend aantal bedrijven bereid is de lonen te laten stijgen nu in steeds meer sectoren de personeelstekorten nijpend beginnen worden.

Gek genoeg moet volgens Baggerman aan cao-onderhandelingstafels nog steeds „alles uit de kast” worden gehaald om per jaar een paar procent loonstijging (de RMU hanteert een loonwens van, gedifferentieerd per sector, 2,5 procent) af te spreken.

Zo strandde deze week de cao-onderhandelingen in de groothandel groenten en fruit op de loonwens van FNV, CNV en RMU van omgerekend zo’n 1,8 procent per jaar. Niet slim, volgens de RMU’er. „Je ziet duidelijk dat de gemiddelde loonafspraken elke maand opnieuw verder oplopen.”

De AWVN-cijfers bevestigen die trend: in juli lag de gemiddelde loonafspraak nog op 1,85 procent, in juni was dat 1,75 procent.

Baggerman: „Wachten kan voor werkgevers dus enorme financiële gevolgen hebben.”