Koninklijke belhamel komt tot bestemming

Maandoverzicht november 2017
beeld EPA

Prins Harry (33) en Meghan Markle (36) poseerden maandag voor de pers. Voor Meghan Markle is het wennen geweest om in de schijnwerpers te staan: „Ik maakte als actrice niet echt deel uit van de tabloid-cultuur. Ik had een redelijk rustig leven, kon mij volledig op mijn werk richten.” Overigens was zelfs Harry verrast door de vele aandacht die hun relatie kreeg.

Het regende maandag positieve reacties op het verlovingsnieuws: van vader Charles, van grootouders prins Philip en koningin Elizabeth II, van broer William en zijn vrouw Kate, van politici en de kerk. Of de huwelijksaanzoek –begin deze maand– romantisch is geweest? „Natuurlijk”, zei Harry, quasi-verontwaardigd.

Prinses Diana

In een interview voor de BBC-televisie noemde de aanstaande bruidegom maandagavond zijn moeder, prinses Diana, die in 1997 in Parijs verongelukte. „Ze zou zonder enige twijfel dolgelukkig zijn als ze Meghan kon leren kennen”, zei Harry. „Op dit soort momenten mis ik haar heel erg, omdat ik mijn geluk niet met haar kan delen.” De verlovingsring die Harry aan Markle gaf, bevat juwelen van zijn moeder die hij na haar dood kreeg.

Meghan Markle (36) is de dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een vader met Iers-Nederlands bloed. In 2004 kreeg ze een relatie met acteur en producer Trevor Engelson. Ze trouwden in 2011, maar het huwelijk liep al in 2013 op een scheiding uit.

Harry –voluit: Henry Charles Albert David– had relaties met Chelsy Davy en Cressida Bonas. Lange tijd was hij de koninklijke belhamel, die in het nieuws kwam doordat hij te veel dronk, drugs gebruikte, een persfotograaf in elkaar sloeg, tijdens een feestje naakt werd gefotografeerd en tijdens weer een ander –het zoveelste– feest in een nazi-uniform rondstapte. Zijn vader stuurde hem prompt naar een afkickcentrum en liet hem vernietigingskamp Auschwitz bezoeken.

Prins Harry en Meghan Markle gaan trouwen

Ondanks zijn misstappen was Harry populair, juist wel omdat hij zijn menselijke kant liet zien. Hij sprak vorig jaar openlijk over de problemen die hij ondervond door het plotselinge overlijden van zijn moeder. Na het voortijdig einde van zijn uitzending als helikopterpiloot naar Afghanistan –het werd er te gevaarlijk– zette hij zich in voor gewond geraakte militairen en voor aids- en tuberculosepatiënten.

Blind date

Prins Harry ontmoette Meghan Markle tijdens een ”blind date” – op voorstel van een gezamenlijke kennis. Tijdens een vijfdaagse vakantie in Botswana waren ze volgens Harry „los van iedereen en alles. Dat was heel goed om elkaar beter te leren kennen.” Vorig jaar juni kregen ze een relatie.

Het stel gaat wonen in Nottingham Cottage, een huis bij Kensington Palace, het gebouwencomplex in Londen waar Harry opgroeide en waar ook zijn broer William woont. Het paleis is gebouwd door de Nederlandse stadhouder-koning Willem III.

Met het huwelijk wordt Markle de tweede Amerikaanse die met een lid van het Britse koninklijk huis in het huwelijksbootje stapt. In 1937 gaf koning Edward VIII de Britse troon op om te kunnen te trouwen met Wallis Simpson: destijds stond de Anglicaanse Kerk een huwelijk met een gescheiden vrouw niet toe.