Koninklijk bezoek in West-Friesland

beeld ANP
5

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdag het twaalfde streekbezoek sinds de troonswisseling in 2013 afgerond. De gemeentes Hoorn, Drechterland, Grootebroek, Medemblik en Enkhuizen werden aangedaan.

Het koninklijk paar kwam rond 10.00 uur aan bij het Oostereiland in Hoorn. De Commissaris van de Koning, Johan Remkes, en burgemeester Jan Nieuwenburg heetten het paar daar welkom. Na een rondleiding op het Oostereiland stapte het gezelschap in de Watertaxi aan de kant van de Buitenhaven.

De koning en koningin bezochten in Drechterland de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg. De weg ontsluit de regio en loopt van Alkmaar tot Enkhuizen. Op deze locatie zijn twee onderdoorgangen aangelegd om het open landschap te behouden.

In Enkhuizen brachten zij een besloten bedrijfsbezoek aan Enza zaden. Daarna reisden zij af naar het Stationscafé, waar een rondetafelgesprek plaatsvond over de agri- en foodsector, waaraan bedrijven uit de vijf gemeenten deelnemen.

Het streekbezoek werd afgesloten bij het Internationale Sailing Center Medemblik (ISC Medemblik). Tijdens het bezoek van de Koning en Koningin vond er een zeildemonstratie plaats en spraken zij met talenten.

Koning Willem-Alexander had donderdagmiddag zijn streekbezoek aan West-Friesland willen onderbreken. ,,Ik wil nu het water op. Ik wil nu ook", zei de koning toen hij een tijdje had toegekeken bij het Internationaal zeilcentrum (ISC), waar zeilers hun talenten op overtuigende en soms adembenemende wijze vertoonden. Na een lange dag in snikheet weer waren de verkoelende wind aan het IJsselmeer en het water een grote verlokking.