Koninginnen schitteren bij galadiner Japan

Het koningspaar arriveert voor het grote galabanket van de keizer in het Keizerlijk Paleis in Tokio. beeld ANP
16

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zorgden dinsdagavond bij het galadiner voor de inhuldiging van de Japanse keizer Naruhito voor extra glitter en glans. De in het rood geklede koningin had duidelijk de moeite genomen om tussen de tientallen presidenten en gekroonde hoofden - 191 landen zijn in Tokio op een of ander manier vertegenwoordigd - op te vallen.

Dat was geen sinecure want ook de presidentsvrouwen uit bijvoorbeeld Oceanië en Afrika hadden flink hun best gedaan. Maar een koningin heeft één voordeel: zij kan ook in de juwelenkist grijpen en daar een tiara uithalen. Dat zet de andere vrouwen op achterstand. De Spaanse koningin Letizia paste overigens dezelfde tactiek toe en verscheen aan de arm van koning Felipe met een nog grotere tiara dan Máxima.

De koninklijke gasten arriveerden als laatsten, in volgorde van anciënniteit, bij het Keizerlijk Paleis, voor het inhuldigingsdiner dat de keizer zijn gasten aanbood. Het was met alle andere staatshoofden erbij een indrukwekkende logistieke operatie van de Japanners die aan de lopende band de limousines lieten voorrijden, om bijna om de minuut een nieuwe gast af te leveren.

De festiviteiten rond de intronisatie gaan woensdag verder met voor de koninklijke gasten een theeontvangst bij de keizerlijke familie en voor alle genodigden 's avonds in een hotel in Tokio een galadiner en cultureel programma aangeboden door premier Shinzo Abe.

AFP_1LO0S9Koninklijke gasten dineren met Japanse premier

400273652Koninklijke gasten hebben voorrang bij keizer

AFP_1LM6G4Japanse keizer Naruhito aanvaardt troon