Koningin verliest haar enige volle zus

Ines Zorrequeta overhandigt prinses Ariane aan Maxima tijdens de doop. beeld ANP
2

„Zeer geschokt en zeer verdrietig” reageerde koningin Máxima donderdag op het overlijden van haar enige volle zus, Inés Zorreguieta, negen maanden na het overlijden van hun vader.

Inés was net als Máxima een kind uit het tweede huwelijk van Jorge Zorreguieta (1928-2017) met María del Carmen Cerruti (1944). De koningin heeft verder twee broers, Martin en Juan, en drie halfzusters uit het eerste huwelijk van Jorge: Maria, Angeles en Dolores.

ANP-56822020Ook koningin Letizia verloor haar jongste zus

Koninklijk gezin naar Argentinië

Inés is in ons land niet onbekend: ze was bruidsmeisje bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het paar gaf Ariane, hun nu elfjarige dochter, ook de naam Inés mee. Het zusje van Máxima was ook meter bij de doop van het prinsesje, bracht het de kerk in en sprak tijdens de plechtigheid.

Inés (1984), die werd geprezen om haar humor, studeerde aan verschillende universiteiten, onder meer psychologie. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarop eetproblemen en depressies de kop opstaken.

De Argentijnse president, Mauricio Macri, kwam twee jaar geleden onder onder vuur te liggen omdat hij Inés een baan gaf zonder dat ze de aangewezen persoon zou zijn voor de wat onduidelijke functie bij de Nationale Raad ter Coördinatie van de Sociale Politiek. Media beweerden dat ze de aanstelling te danken had aan zus Máxima, maar dat werd zowel in Buenos Aires als Den Haag officieel ontkend.

Inés zong graag, waarbij ze zichzelf begeleidde op een gitaar. Haar dood is in de Argentijnse media als een bom ingeslagen. De familie Zorreguieta is door het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander al snel prominent nieuws in het Zuid-Amerikaanse land, maar de „tragische zelfmoord” van de artistieke dertiger trekt buitengewoon veel aandacht. De media berichtten uitgebreid over haar leven en depressies.

De krant Clarín betitelt Inés als de zwakke plek van haar dertien jaar oudere zus Máxima, met wie ze een goede band had. De media zijn niet erg verbaasd dat de 33-jarige vrouw zich van het leven beroofde in haar appartement in het centrum van hoofdstad Buenos Aires. Inés wordt als beschermelinge van Máxima omschreven en als iemand over wie de koningin zich grote zorgen maakte. Zozeer zelfs dat vergeefs is geprobeerd haar in Nederland onder haar hoede te nemen.

„Het plotselinge overlijden van de zus van de koningin komt als een grote schok”, reageerde premier Rutte donderdag. „Het is intens verdrietig en hartverscheurend nieuws, dat nauwelijks is te bevatten voor hen die achterblijven. Met ons hart en onze gedachten zijn wij bij de koningin, haar familie en haar gezin. Ik wens hun alle kracht toe die nodig is om dit afschuwelijke verlies met elkaar te dragen. En ik vertrouw erop dat zij daarvoor de rust en ruimte zullen krijgen.”

Máxima zegde haar geplande publieke optredens voor de komende dagen af. Ze zou deze donderdag de nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingenkinderen, De Delerij in Driebergen, bezoeken en ’s avonds in de Westergasfabriek in Amsterdam de opening bijwonen van het Holland Festival. Vrijdag gaat ze ook niet naar Groningen voor de opening van het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgende week laat Máxima de staatsbezoeken aan Letland, Estland en Litouwen schieten. Koning Willem-Alexander bezoekt deze landen van maandag tot vrijdag alleen.

ANP-6470954Jongste zus Inés van koningin Máxima overleden