Hervormd Vollenhove wil meer ruimte bij monumentale kerk

De Grote of Sint-Nicolaaskerk in Vollenhove. beeld Eelco Kuiken

Al jaren wil de hervormde gemeente in het Overijsselse Vollenhove meer ruimte bij de monumentale Grote of Sint-Nicolaaskerk bewerkstelligen. De mogelijkheden zijn echter zeer beperkt: een gebouw tegen de prachtige kerk uit de 15e eeuw aanplakken, mag bijvoorbeeld niet.

Maar misschien is er toch wat mogelijk. In september of oktober presenteert de commissie van kerkrentmeesters op een gemeenteavond het meest haalbare plan voor een nieuw onderkomen bij de kerk.

Hervormd Vollenhove-Sint Jansklooster, dat zo’n 2000 leden telt, maakt nu voor allerlei activiteiten en vergaderingen gebruik van gebouw Tilvoorde, maar dat ligt onpraktisch ver weg en is gedateerd. Een eerder plan voor een verbouwing ín de kerk om zo extra ruimte te creëren, haalde het niet. Nu liggen er drie plannen, die allemaal neerkomen op een uitbreiding aan de kant van het kerkplein.

Schutspatroon

De Sint-Nicolaaskerk is gebouwd in de tweede helft van de 15de eeuw. Het is een dubbele hallenkerk, gewijd aan Sint-Nicolaas. Dat gebeurde vroeger veel bij bedehuizen aan de kust. Vollenhove lag eerder aan de Zuiderzee. Zeevarenden riepen niet zelden hun schutspatroon Sint-Nicolaas aan als ze kopje onder dreigden te gaan.

Kerkleden mogen overigens suggesties aandragen als ze een goede oplossing elders in het land weten waarbij er een aanbouw is geplaatst bij een monumentaal gebouw. Suggesties en foto’s met korte beschrijvingen waarom zij dit mooi vinden, kunnen gestuurd worden naar: verbouwing@hervormdvollenhove.nl.

Lees ook:

Tussen transpiratie en inspiratie – interview met musicus Johan Bredewout uit Vollenhove (Terdege, 1 april 2009)