ZZP’er tevreden over financiële situatie bedrijf

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO is 53 procent van de ruim 1,1 miljoen zzp’ers tevreden met hun inkomen en het behoud van opdrachten. beeld ANP, Jerry Lampen

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn positiever over de financiële positie van hun onderneming dan vier jaar geleden.

Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO is 53 procent van de ruim 1,1 miljoen zzp’ers tevreden met hun inkomen en het behoud van opdrachten. Dit maakten de onderzoeksorganisaties dinsdag bekend.

Vier jaar terug was nog 43 procent van alle zelfstandigen tevreden met hun financiële situatie. De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers voortdurend gestegen. Met het aantrekken van de economie en de toename van de koopkracht is ook de stemming onder die groep ondernemers verbeterd.

Naast het positieve gevoel over opdrachten en verdiensten maken zelfstandigen zich ook minder zorgen over de toekomst van hun bedrijf.

Zzp’ers in de dienstverlening, die voornamelijk eigen arbeid aanbieden, zijn positiever over hun financiële situatie dan zzp’ers die producten verkopen.

Verder blijkt dat vooral lageropgeleide zzp’ers hun financiële situatie de voorbije jaren zagen verbeteren. Dat geldt in het bijzonder voor bouwvakkers.

Pensioen

Ook stellen de onderzoekers dat steeds meer mensen geld opzij leggen voor hun oude dag. Dat percentage ligt onder zzp’ers momenteel op 82 procent. Ondernemers die de financiële situatie van hun bedrijf als slecht beoordelen, treffen minder vaak voorzieningen (68 procent) dan degenen die hun situatie als goed (87 procent) of zeer goed (94 procent) beoordelen.

De grootste groep zelfstandig ondernemers bouwt pensioen op of heeft dat gedaan in een pensioenfonds via werk in loondienst.

Sinds 2017 vraagt het CBS naar de pensioenvoorzieningen van zelfstandig ondernemers. In twee jaar tijd steeg het aantal zzp’ers dat pensioen opbouwt door te sparen of te beleggen van 37 naar 43 procent.