Werkgevers metaal klaar met opstelling bonden

beeld ANP

Werkgevers in de metaalsector hebben het gehad met de opstelling van de vakbonden in het conflict over een nieuwe cao. Volgens hoofdonderhandelaar Ab van der Touw van werkgeversorganisatie FME zijn er maanden verloren gegaan, omdat de vakbonden blijven weigeren aan de onderhandelingstafel te verschijnen.

Van der Touw heeft de afgelopen weken meerdere uitnodigingen verstuurd aan de vertegenwoordigers van FNV, CNV, De Unie en VHP2 om te komen praten. Daar is door de bonden niet op gereageerd. „We zijn al die tijd bereid geweest om met jullie een deal te maken, maar jullie rekken, staken en gaan nu gewoon met vakantie”, schrijft de onderhandelaar aan de bonden. „Wat betekent deze impasse voor de medewerkers?”

De FME nodigt de bonden nogmaals uit voor een gesprek. „Als jullie echt voor alle werknemers staan, dan gaan jullie op mijn uitnodiging in”, aldus Van der Touw.

FNV zegt bereid te zijn om te komen praten, maar niet zolang de FME „halsstarrig blijft vasthouden” aan voorstellen die een verslechtering betekenen voor het personeel. Volgens de bond is Van der Touw ook meermaals gezegd dat een kop koffie drinken geen zin heeft als er niet wordt ingegaan op de eisen van de bond. „De FME moet bereid zijn om concrete stappen te zetten”, zo klinkt het.

De medewerkers in de metalektro willen een nieuwe cao met een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. Ook willen ze meer zeggenschap en werkzekerheid. De cao geldt voor circa 150.000 werknemers. Vakbond FNV wijst erop dat voor bedrijven waarvoor een loonsverhoging van 3,5 procent aantoonbaar te gortig is, in overleg met de bonden uitzonderingen kunnen worden gemaakt.