VS overwegen importheffingen tegen Frankrijk

beeld AFP

De Verenigde Staten overwegen importheffingen in te voeren op 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) aan goederen uit Frankrijk. Het gaat om een vergelding voor de zogeheten digitaks die Frankrijk heeft ingevoerd.

De op techbedrijven gerichte belastingmaatregel is volgens het Witte Huis oneerlijk, omdat die vooral Amerikaanse ondernemingen treft. Het Witte Huis denkt onder andere aan heffingen van 100 procent op wijn, kaas en handtassen uit Frankrijk, staat in een dinsdag uitgegeven verklaring. Ze zouden begin volgend jaar kunnen ingaan na een publieke consultatieperiode.

Het Franse parlement stemde afgelopen zomer in met de invoering van de nieuwe digitale belasting, waardoor bedrijven als Google en Facebook 3 procent moeten betalen over omzet die in het land is behaald.

Airbus

De wereldhandelsorganisatie WTO heeft maandag bepaald dat de VS definitief importheffingen mogen instellen op Europese goederen in het conflict over gunstige leningen aan vliegtuigbouwer Airbus. Frankrijk, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben die verstrekt voor de ontwikkeling van de toestellen A380 en A350.

De WTO had in oktober al uitgesproken dat de VS heffingen mochten instellen op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen, maar de landen konden hun leningen nog aanpassen. Dat hebben ze onvoldoende gedaan, vindt de WTO nu.

De ruzie tussen de VS en de EU over subsidies voor vliegtuigbouwers loopt al meer dan tien jaar. Begin volgend jaar doet de WTO uitspraak in een door de EU aangespannen zaak over Amerikaanse steun voor Airbus-rivaal Boeing.

Brazilië

De VS gaan met onmiddellijke ingang opnieuw importheffingen opleggen op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. Dat heeft president Donald Trump maandag op Twitter gemeld. Hij stelt dat beide Zuid-Amerikaanse landen hun munten fors hebben laten verzwakken, wat niet goed is voor Amerikaanse boeren. Daarom worden de heffingen opnieuw ingevoerd, aldus de president.

Vorig jaar kwam Trump juist nog met ontheffingen bij importtarieven voor Braziliaans en Argentijns staal en aluminium.