VS legt Chinese bedrijven sancties op

De Amerikaanse minister Wilbur Ross van Handel. beeld AFP

De Amerikaanse regering legt sancties op aan 28 Chinese instanties en bedrijven. Deze zijn volgens de VS betrokken bij de onderdrukking van de Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de regio Xinjiang.

Minister Wilbur Ross van Handel presenteerde maandag de zwarte lijst. Er staan onder meer acht Chinese tech-bedrijven op, waaronder Hikvision en Dahua, producenten van surveillanceapparatuur zoals beveilingscamera’s.

De regering van president Donald Trump is bezorgd over de rol die bedrijven spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren. Dat is een islamitisch volk in het westen van het Aziatische land. Door de maatregel kunnen de Chinese bedrijven die op de lijst staan, geen Amerikaanse technologie meer kopen. Eerder kreeg telecomconcern Huawei met zo’n maatregel te maken in verband met verdenking van spionage.

Volgens Ross kunnen de VS de „brute onderdrukking van etnische minderheden” in China niet tolereren. De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

Handelsoverleg

Hikvision, een van de bedrijven op de lijst, is marktleider op het gebied van surveillanceapparatuur. De beveiligingscamera’s van het bedrijf worden wereldwijd verkocht. De apparatuur zou ook gebruikt worden in bijvoorbeeld interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden.

President Donald Trump sprak maandag met de Amerikaanse media over het handelsoverleg tussen China en de VS dat later deze week plaats zal vinden. Daarbij liet hij zich voorzichtig optimistisch uit: „We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen.”

Trump zei echter ook dat hij hoopt dat China een humane oplossing vindt voor de politieke protesten in Hongkong en dat de situatie daar de besprekingen kan schaden. Daarnaast benadrukte de president dat hij geen genoegen zal nemen met een gedeeltelijke handelsdeal. Het bedrijf en de Chinese ambassade in Washington hebben nog niet op het nieuws gereageerd.