‘Vrouwenquotum heeft averechts effect’

Het invoeren van een vrouwenquotum heeft een averechts effect op het aantrekken van topvrouwen. Dat zegt Ingrid de Graaf-de Swart, die per 1 januari 2020 toetreedt tot de directie van verzekeraar ASR in een interview met het AD. Ze is volgens de krant een van de zeven vrouwen die dit jaar benoemd is tot bestuurder bij een beursgenoteerd bedrijf.

Bedrijven moeten wettelijk gezien streven naar minimaal 30 procent vrouwen in topposities. In de afgelopen tien jaar is het aandeel vrouwen in de raad van bestuur en de raad van commissarissen bij de grootste 5000 bedrijven in Nederland weliswaar toegenomen van 4 procent naar 15 procent, maar het streefcijfer is nog niet in zicht.

Om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven en andere organisaties te krijgen, lijkt een wettelijk quotum onafwendbaar. „Ik heb in Duitsland gewerkt als voorzitter van de raad van commissarissen bij Delta Lloyd. Daar hebben ze een vrouwenquotum en geloof me, het is geen fijne entree als iedereen denkt dat je er zit omdat je een vrouw bent.”

Volgens De Graaf-de Swart moet het streefgetal van 30 procent niet worden losgelaten. „Als we dat doen dan geven we de boodschap af dat we het niet belangrijk vinden. Het is iets van de lange adem. Als het makkelijk was, dan waren we er natuurlijk allang geweest.”