Verhuizing Unilever voorlopig van de baan

Dividendbelasting
Het kantoor van Unilever in Londen. beeld AFP

Unilever ziet voorlopig af van de versimpeling van de structuur. Daarmee gaat ook de geplande verhuizing van het hoofdkantoor in Londen naar Rotterdam niet door. Volgens het bedrijf konden vooral Britse aandeelhouders zich niet vinden in de wijzigingen.

„Druk op positie topman Unilever”

Eén van de consequenties van de versimpeling zou zijn dat het aandeel uit de hoofdindex van de Londense beurs, de FTSE 100 zou verdwijnen.

ANP-60660631Oppositie: Snel debat over dividendbelasting

Profiel Unilever
- Opgericht: 1 januari 1930, ontstaan uit een fusie van het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers.
- Hoofdkantoren: in Rotterdam en Londen
- Topman: Paul Polman (1956), sinds 2009
- Merken: meer dan vierhonderd wereldwijd, waaronder Andrélon, Axe, Ben & Jerry’s, Calvé, Conimex, Dove, Glorix, Knorr, Lipton, OLA, OMO, Prodent, Rexona, Sun, Unox en Zwitsal. Deze worden naar schatting dagelijks gebruikt door zeker 2 miljard mensen.
- Werknemers: 161.000 wereldwijd, per eind 2017.
- Financiële gegevens: Unilever boekte in 2017 een omzet van 53,7 miljard euro. De nettowinst bedroeg 6,5 miljard euro.
- Beursnotering: AEX in Amsterdam en FTSE 100-index in Londen, met een totale bedrijfswaarde van circa 149 miljard euro. Een verhuizing zou betekenen dat Unilever uit de FTSE 100 zou verdwijnen, wat tot verzet leidde bij aandeelhouders van de huidige Britse tak.