Takeaway eindigt bovenaan in AEX

Maaltijdbestelsite Takeaway zat dinsdag duidelijk in de lift op de beurs in Amsterdam. Techinvesteerder Prosus, die vorige maand een beursnotering kreeg aan het Damrak, deed een bod op het Britse Just Eat, de beoogde fusiepartner van Takeaway. Beleggers verwerkten verder de resultaten van enkele grote bedrijven en hielden de ontwikkelingen rond de brexit in de gaten.

De AEX-index op Beursplein 5 ging 0,1 procent omhoog naar 576,41 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 860,57 punten. Frankfurt en Parijs klommen tot 0,2 procent. Londen won 0,7 procent. De Britse regering probeert de nieuwe brexitwetgeving in enkele dagen door het Lagerhuis te loodsen.

Takeaway sloot 2,2 procent in de plus en was daarmee koploper bij de hoofdfondsen. In Londen steeg Just Eat dik 24 procent in waarde. Technologiefonds Prosus (plus 0,5 procent) heeft omgerekend zo’n 5,7 miljard euro over voor het Britse bedrijf. Het bod van Prosus is 20 procent hoger dan dat van maatijdbestelsite Takeaway. Volgens Just Eat biedt de deal met Takeaway echter meer waarde.

Daarnaast trok TomTom de aandacht. De navigatiedienstverlener klom zonder enige nieuwsaanleiding bijna 8 procent bij de middelgrote fondsen. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen hangt de koerssprong waarschijnlijk samen met overnamespeculatie, al ziet hij niet in wie een voor de hand liggende koper zou kunnen zijn.

Uitzendreus Randstad won 0,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Volgens analisten van KBC Securities daalde de autonome omzet van het uitzendconcern sterker dan verwacht. De winstmarge van het bedrijf bood wel aanleiding tot enige positiviteit.

Het Britse levensmiddelenconcern Reckitt Benckiser verlaagde zijn omzetverwachting na een zwak derde kwartaal en verloor bijna 1 procent op de beurs in Londen. Verder werden de kwartaalcijfers van het Duitse softwarebedrijf Software AG beloond met een koerswinst van een kleine 8 procent. In Zürich speelde sensormaker AMS bijna 3 procent kwijt.

De euro was 1,1143 dollar waard, tegen 1,1155 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent meer op 54,28 dollar. Brentolie steeg 1,4 procent in prijs tot 59,76 dollar per vat.