Strijd over veeziekte MKZ Kootwijkerbroek nog niet afgelopen

MKZ
beeld RD RD

DEN HAAG (ANP). De juridische strijd over de uitbraak van de veeziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) in het Gelderse dorp Kootwijkerbroek in 2001 is nog niet afgelopen. De Raad van State heeft de staatssecretaris van Economische Zaken woensdag opgedragen om over delen van het dossier een nieuw besluit te nemen. De hoogste bestuursrechter wil wel dat het geschil nu spoedig is afgerond en heeft de staatssecretaris daarom opgedragen binnen 2 weken met het nieuwe besluit te komen.

In het kleine Kootwijkerbroek werd al het vee preventief geruimd toen de ziekte op één bedrijf opdook. De Kootwijkerbroekers hebben altijd betwijfeld of het virus echt was aangetroffen. Eén veehouder wil daar nog steeds bewijzen van zien. Hij denkt dat er met name laboratoriumgegevens zijn verdonkeremaand. Het ministerie zegt dat enkele stukken onvindbaar zijn en dat andere vermeende rapporten nooit hebben bestaan.

De rechtbank droeg het ministerie vorig jaar al op om meer documenten openbaar te maken. Dat gebeurde, maar er waren zoveel gegevens onleesbaar gemaakt dat de stukken daardoor waardeloos waren. De hoogste bestuursrechter ziet bijvoorbeeld niet in waarom datum en tijdstip van verzonden e-mails vertrouwelijk zouden moeten zijn.


Lees ook in Digibron:

Betrokkenen blijven diep verdeeld over MKZ-kwestie (Reformatorisch Dagblad, 02-07-2014)

Rechter bekijkt MKZ-aanpak uit 2001 (Reformatorisch Dagblad, 30-06-2014)

Veel informatie over testen MKZ vrijgegeven (Reformatorisch Dagblad, 17-01-2014)