Steun voor actie tegen varkensboer Erichem

Stalbranden
beeld ANP, Ginopress

Ruim 45.000 mensen willen dat eigenaar Straathof van de uitgebrande megastal in Erichem een beroepsverbod krijgt.

Door de brand kwamen alle ruim 20.000 varkens om. Een petitie van de actiegroep Varkens in Nood voor een algeheel beroepsverbod was woensdagmorgen ruim 45.000 keer ondertekend. Daarmee zal het initiatief van de actievoerders in de Tweede Kamer behandeld kunnen worden.

De varkensboer heeft al een beroepsverbod in Duitsland, omdat er „van alles mis was in zijn stallen”, aldus Varkens in Nood. „Daarna had hij een beroepsverbod voor de hele EU moeten krijgen.” Alleen de rechter kan een beroepsverbod opleggen.

In Nederland kreeg de varkenshouder afgelopen voorjaar echter nog een vergunning om een stal voor 11.000 varkens te bouwen in het Overijsselse Mariënheem.

Straathof heeft in Nederland de afgelopen jaren al veel aanvaringen met de overheid gehad. Dit hield meestal verband met een te groot aantal varkens ten opzichte van de vergunning die was verleend.

De stal in Erichem ging bijna twee weken geleden in vlammen op. Boer Piet Stout was daar de vaste medewerker die dagelijks betrokken was bij de varkens; hij werkt sinds acht jaar op de Gelderse boerderij.

Een petitie van omwonenden van de afgebrande varkensstal om de opruimwerkzaamheden te versnellen, was dinsdag 762 keer getekend. Er is ook een groep mensen –uit het dorp zelf en uit omliggende dorpen– willen dat de eigenaar geen vergunning krijgt voor de bouw van een nieuwe varkensstal in Gelderland.