Steekproef VEH: Huiseigenaar betaalt 2,2 procent meer ozb

beeld ANP, Lex van Lieshout

De onroerende zakenbelasting (ozb) gaat volgend jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag op basis van een steekproef onder 111 gemeenten. De verschillen per gemeente zijn nog altijd groot.

De Noord-Brabantse gemeente Cuijk spant de kroon met een ozb-stijging van 32 procent. Deze stap volgt op de toename van de belasting dit jaar met 12 procent. De VEH rekende uit dat huiseigenaren in deze gemeente volgend jaar in doorsnee 110 euro meer kwijt zijn aan deze gemeentelijke belasting in vergelijking met 2017. Ook in de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen en Brunssum is sprake van een stevige stijging. Hier zijn huiseigenaren een vijfde meer kwijt aan de ozb.

De VEH hekelt het gegeven dat huiseigenaren via de ozb moeten opdraaien voor begrotingstekorten. Dit risico neemt volgens de vereniging alleen maar toe nu gemeenten steeds meer nieuwe taken toegewezen krijgen vanuit het Rijk.

Los van gas

De VEH vreest ook de gevolgen voor de ozb op het moment dat grote kosten op het bordje van gemeenten komen, bijvoorbeeld om wijken en woningen los te krijgen van aardgas. De vereniging vindt dat de ozb niet het stopmiddel mag worden om financiële gaten in de energietransitie te dichten.

Overigens is niet in alle gemeenten sprake van een stijging van de ozb. In 25 van de 111 onderzochte gemeenten is sprake van een daling. Grootste dalers zijn Asten en Lansingerland, waar de heffing 8 procent lager uitvalt.

Het bedrag dat wooneigenaren aan ozb betalen, verschilt fors tussen de onderzochte gemeenten. Een huiseigenaar in Nijmegen betaalt in 2019 gemiddeld 545 euro, dat is vier keer zoveel als een eigenaar in Den Haag: die is gemiddeld 130 euro kwijt aan de gemeentelijke belasting.

Enkele ‘dure’ gemeenten in de biblebelt zijn Bodegraven-Reeuwijk (413 euro), Urk (396 euro) en Rhenen (373 euro). Huiseigenaren in Sliedrecht betalen gemiddeld 188 euro, in Tholen 229 euro.

In de steekproef blijft de gemiddelde ozb-stijging onder de inflatie in 2019, want die bedraagt naar verwachting 2,5 procent. Gemiddeld betalen huiseigenaren volgend jaar 289 euro aan ozb.