Stallen pluimveehouder Van Roekel vrijgegeven

Fipronilschandaal eieren
Pluimveehoudersfamilie Van Roekel: (vlnr) Gea, Joke, Brand en Gijsbert. beeld André Dorst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft twee stallen van pluimveehouder Van Roekel in Lunteren vrijgegeven. „Mijn ouders en broer zijn helemaal gelukkig”, laat dochter Gea van Maanen woensdag weten. „Zoals het nu lijkt mag zelfs de voorraad opgeslagen eieren afgeleverd worden.”

Het bedrijf was in augustus door de NVWA geblokkeerd omdat stallen en eieren –net als bij honderden andere leghennenhouders– besmet bleken het verboden insecticide fipronil. In de nu vrijgegeven stallen, die in augustus al leeg waren, zijn na een intensieve reiniging onlangs nieuwe kippen gekomen.

De familie Van Roekel kwam vorige week in het nieuws doordat dochter Gea een petitie had gestart waarin de overheid wordt opgeroepen om pluimveehouders die door het fipronilschandaal gedupeerd zijn, te hulp te komen. De petitie was woensdag door ruim 4800 mensen ondertekend. Van Maanen hoopt 10.000 handtekeningen op te halen. Daarna wil ze de petitie in Den Haag aan de Tweede Kamer aanbieden.

2017-09-20-pkFLE1-fipronil-5-FC_webPluimveehouder worstelt met gevolgen eierschandaal

Drie andere stallen van Van Roekel zijn eveneens door de NVWA bemonsterd. Daarin zitten kippen die nadat het bedrijf op slot ging kunstmatig in de rui zijn gebracht. De uitslag van deze monsters wordt in de loop van woensdag verwacht.

Fipronil is door ChickFriend uit Barneveld toegepast bij het ontsmetten van leghennenstallen tegen vogelmijt (”bloedluis”), zonder dat de betrokken pluimveehouders daarvan wisten. Het servicebedrijf was al sinds 2016 in de sector actief. Honderden boeren en ook onderzoeksinstellingen deden zaken met ChickFriend. De kwestie kwam aan het licht nadat in België fipronil in eieren was aangetroffen.

De twee eigenaars van ChickFriend, Martin van de B. (31) uit Barneveld en Mathijs IJ. (24) uit Nederhemert, zitten sinds 10 augustus vast. Woensdag beslist de rechtbank in Zwolle of hun voorlopige hechtenis wordt verlengd.