Staatssecretaris Snel niet op tijd geïnformeerd

Menno Snel. beeld ANP

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wist pas eind vorig jaar van de grote problemen met de schenk- en erfbelasting terwijl de Belastingdienst dit al begin vorig jaar wist.

Dat bleek dinsdag uit documenten die RTL Nieuws en Nieuwsuur hebben opgevraagd. Er werd vorig jaar 450 miljoen euro minder opgehaald dan verwacht.

De Belastingdienst stapte vorig jaar over op een nieuw computersysteem om de schenk- en erfbelasting te incasseren, maar die overgang pakte verkeerd uit. De afhandeling van aangiften raakte achterop, waardoor de fiscus honderden miljoenen aan belastinggeld nog niet heeft geïnd. Maar het „acute continuïteitsgevaar” waarvoor de ambtenaren hun directeur waarschuwden, kwam de verantwoordelijke bewindslieden pas vele maanden later ter ore.

Uitstroom

In juni 2017 krijgt de erfbelasting code rood in een intern memo van de Belastingdienst. De dienst hoopt dan nog dat de problemen eind van het jaar worden opgelost. Er zijn wel zorgen dat de communicatie naar de belastingbetaler slecht zal verlopen. Debet aan de problemen is vooral de uitstroom van gekwalificeerde medewerkers als het gevolg van een te royale vertrekregeling uit 2016.

September vorig jaar blijkt voor het eerst dat er minder geld binnenkomt dan verwacht. Maar Staatssecretaris Snel en minister Hoekstra horen pas in november van alle problemen die er spelen. Ze vragen aan de Belastingdienst waarom dit niet eerder in een halfjaarrapportage stond.

De Kamer is ontstemd en de Belastingdienst belooft beterschap. De verwachting is dan dat in 2018 alles goed komt. Maar al in februari dit jaar staat in een interne rapportage dat er vooruitgang is geboekt, maar dat de achterstand nog steeds zo groot is dat de doelstellingen voor het lopende jaar niet gehaald gaan worden.

Woedend

Op 12 juni meldt staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer dat de Belastingdienst op schema ligt met het wegwerken van de achterstanden. Drie weken later moet hij daar plotseling op terugkomen. Op 2 juli gaat er een spoedmemo van de dienst naar de bewindslieden: er komt minder geld binnen dan verwacht. Minister Hoekstra is woedend. Hij benadrukt dat de problemen „een symptoom” zijn van veel bredere problemen bij de dienst. Het gaat nog jaren duren voordat al die problemen zijn opgelost, stelt hij dan.