Situatie bij Tata Steel IJmuiden gespannen

De vestiging van Tata Steel in IJmuiden. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De centrale ondernemingsraad (cor) van Tata Steel maakt zich ernstig zorgen over de communicatie vanuit de directie van het staalbedrijf.

Dat schrijft de cor in een maandag verstuurde brief aan medewerkers. De ondernemingsraad voelt zich vooral overgeslagen bij de bespreking van het transformatieplan van Tata Steel. Dat wordt over twee weken besproken in de Europese ondernemingsraad. Daarna beoordeelt een onafhankelijke partij het plan. De vertegenwoordigers van het personeel worden in dit stadium niet geraadpleegd.

Het hoofdkantoor van Tata Steel beweert dat het transformatieplan in detail is besproken met de directie van de Nederlandse tak. Volgens de cor was de directie „slechts op hoofdlijnen betrokken bij de conceptuele plannen.”

Ook is de cor „ontstemd” over de uitspraken van topman Henrik Adam in een interview met Het Financieele Dagblad. De bestuurder zei daarin dat IJmuiden slechter presteert dan eerder gedacht. Ook beweerde hij dat er geen geld vanuit de Nederlandse tak naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Het idee dat dit wel zou gebeuren, bestempelde Adam als „een mythe.” Volgens de cor keert IJmuiden wel geld uit om de Engelse activiteiten te ondersteunen.

Vakbonden als FNV klaagden al eerder over ontbrekende uitleg over de aanstaande ontslagen in IJmuiden. De onderneming wil een streep door zo’n 1600 banen zetten.