Schouten geeft pulsvissers geen extra uitstel

Pulsvisserij
Urker pulskotter UK 33 in de haven van Den Helder. beeld ANP, Niels Wenstedt

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is niet genegen om de ontheffing van een grote groep pulsvissers nogmaals te verlengen. Vissersorganisatie VisNed heeft daarom dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam een kort geding aangespannen.

Volgens VisNed-directeur Pim Visser eisen de vissers een overgangsregeling om te voorkomen dat ze vanaf zaterdag de zee niet meer op kunnen. Veel schepen zijn nog niet omgebouwd naar een alternatieve vangsttechniek –in de meeste gevallen de traditionele boomkorvisserij– terwijl hun pulsvergunning op 31 mei afloopt.

In maart verlengde de bewindsvrouw de vergunningen van 35 pulskotters die omstreeks april zouden aflopen, tot eind mei. Zij maakte daarmee gebruik van het feit dat het Europese verbod op pulsvisserij (vissen met behulp van elektriciteit) niet eerder dan 1 juni van kracht zou zijn.

Dat verbod is echter nog steeds niet van kracht, reden voor VisNed om onlangs extra uitstel te vragen. „Het wordt mogelijk 1 juli of zelfs pas 10 juli voordat de nieuwe Europese wetgeving ingaat. Voor onze vissers is elke week uitstel er een. Het gaat om de toekomst van familiebedrijven. Wij vinden dat de minister elk muizengaatje zou moeten aangrijpen om de vissers te helpen. Maar ons verzoek is direct afgewezen”, zegt Visser.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat desgevraagd. Kamervragen over de kwestie wachten nog op antwoord.

Visser: „Er is een achterstand met de levering van nieuw netwerk uit Spanje en China. Normaliter zijn die er binnen een paar weken, nu duurt het al maanden. Sommige vissers hebben nog wel oude netten liggen, maar anderen niet.”

De woordvoerder van Schouten zegt dat de minister van de problemen weet. „Maar er is al Europese besluitvorming. In zo’n situatie is het heel erg lastig om toch iets toe te staan dat verboden wordt, zelfs al is het verbod formeel nog niet van kracht.”

Onderhandelaars van het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie bereikten in februari een akkoord dat voorziet in afschaffing van de pulsvisserij. Per 1 juli 2021 is de techniek, die door Nederlandse vissers is ontwikkeld en vrijwel uitsluitend door Nederlanders wordt toegepast en onder meer een forse brandstofbesparing oplevert, verboden. Tot dan geldt voor een klein aantal schepen een overgangsregeling.

Het Europees Parlement heeft inmiddels met het verbod ingestemd, de Europese Raad moet het nog aftimmeren. „Daarna moet de nieuwe wet nog officieel gepubliceerd worden voordat die in werking treedt. Daar gaat behoorlijk tijd overheen”, zegt Visser.

Hij is teleurgesteld dat Schouten deze ruimte niet benut. „Wij twijfelen niet aan de oprechtheid van de minister, maar haar woorden dat ze naast onze vissers staat, komen nu in een heel ander perspectief. Een visser verwoordde het zo: Warme woorden maar ik kan er geen brood van eten.”