Samsung profiteert van toename internetverkeer

Techreus Samsung lijkt zich te herstellen van de eerdere inzinking vanwege de coronacrisis. Het concern verraste in een voorlopige cijferpublicatie met een beter dan verwachte winst in het tweede kwartaal, geholpen door een toename van het internetverkeer en de stijgende vraag naar chips en gadgets.

’s Werelds grootste fabrikant van geheugenchips en smartphones verwacht in de meetperiode een operationele winst van 8,1 biljoen won (ruim 6 miljard euro) in de boeken te zetten. Dat zou een stijging zijn met 23 procent. De omzet valt naar verwachting 7 procent lager op 52 biljoen won.

Samsung meldde geen nettoresultaat en zette ook niet de prestaties per divisie uiteen. Dat doet Samsung later deze maand bij de definitieve cijfers.

In het winstcijfer nu zit ook een eenmalige meevaller in verband met de displayactiviteiten. Concurrent Apple moet Samsung namelijk compenseren voor minder displayleveringen dan afgesproken door de tegenvallende verkoop van iPhones. De hoogte van de vergoeding is niet bekend. Volgens kenners gaat het om een bedrag van 1 biljoen won tegen 800 miljard won een jaar eerder.

De sterke prestaties van het Zuid-Koreaanse concern lijken te suggereren dat de techsector de impact van de coronacrisis snel te boven kan komen. Ook is de verschuiving richting onlineactiviteiten zoals videoconferenties, onlineonderwijs en streaming van evenementen versneld. Dat zorgt ervoor dat er extra vraag is naar producten van onder meer Samsung, dat ook chips voor datacenters maakt.

Samsung had eerder nog gewaarschuwd voor een winstdaling in het tweede kwartaal. Door de pandemie moesten winkels en fabrieken dicht. Het bedrijf verlaagde ter compensatie zijn marketinguitgaven en richtte zich meer op de verkoop aan consumenten die meer thuis moesten blijven.

De beter dan verwachte resultaten van Samsung komen te midden van de juridische kwestie rond de top van het bedrijf. Vicevoorzitter Lee Jae-yong wordt verdacht van fraude, illegale aandelenhandel en het overtreden van regels rond een fusie in 2015.

Hij zat eerder al een jaar vast, omdat hij ervan werd verdacht mensen te hebben omgekocht in een poging om de nieuwe voorzitter van Samsung te worden. Die zaak werd in 2018 opgeschort, maar het hooggerechtshof heeft die opschorting onlangs weer ingetrokken.