Rutte: voorzichtig optimistisch over reactie Britten

Minister-president Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de Europese top. Op de tweedaagse top, al de tweede binnen twee weken, staan kopzorgen als de coronapandemie, de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk en een extra inspanning voor het klimaat centraal. beeld ANP, JONAS ROOSENS

De reactie van de Britse premier Boris Johnson op de oproep van de Europese Unie heeft premier Mark Rutte „voorzichtig optimistisch” gestemd. Johnson sprak dreigende taal, maar zei niet de onderhandelingen over de toekomstige betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU te staken. Rutte put moed uit dat laatste en meent dat het „kan helpen als je je eens tegen elkaar uitspreekt”.

„De gesprekken gaan door volgende week, begreep ik. Dus dat is goed nieuws”, zei Rutte na afloop van de tweedaagse top van Europese leiders in Brussel. Hij constateert dat Londen en Brussel allebei hebben uitgesproken bereid te zijn om een compromis te sluiten, ook al verweten ze elkaar van niet. De minister-president denkt dat „we in het weekend moeten reflecteren op de afgelopen 48 uur en dan de onderhandelaars de ruimte moeten geven om volgende week de gesprekken af te ronden. En daar ben ik nog steeds gematigd optimistisch over.”

VK: wel gesprekken met EU, maar geen delegatie naar Londen

Londen: brexitgesprekken voorbij tenzij EU koers wijzigt