„Parijs, Rome en Berlijn werken aan libra-ban”

beeld AFP

Duitsland, Frankrijk en Italië werken aan maatregelen om de komst van de libra, de virtuele munt van Facebook, naar Europa te verbieden. „De libra is niet welkom op Europees grondgebied. Wij nemen maatregelen met de Italianen en de Duitsers omdat onze soevereiniteit op het spel staat”, zei de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, vrijdag rond de jaarlijkse vergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank in Washington.

Le Maire zei niet welke maatregelen de drie landen precies willen nemen.
Nederland staat volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) „in nauw contact” met de genoemde landen over de libra. „We zijn met z’n allen best voor innovatie in de financiële sector”, zegt hij. „Maar je moet wel heel goed nadenken over de gevolgen voor de financiële stabiliteit.” Ook de juridische consequenties moeten volgens de bewindsman goed in kaart worden gebracht.

De plannen van Facebook met libra staan al langer onder druk. Regeringen zijn bang dat de virtuele munt hun monetaire beleid ondermijnt. Ook vrezen ze dat er te weinig toezicht is, wat aantrekkelijk zou zijn voor criminelen. Partners als Visa, Mastercard, PayPal en eBay hebben zich teruggetrokken. Facebook wilde de munt volgend jaar daadwerkelijk invoeren. Gebruikers zouden met de libra aankopen moeten kunnen doen in Messenger en WhatsApp.