Oproep aan binnenvaart: neem probleemjongere aan boord

beeld RD, Henk Visscher

De Apeldoornse jongerenbegeleider Sjaak Slagman zoekt binnenvaartschippers die bereid zijn om vastgelopen jongeren aan boord te nemen. Zo wil hij hen helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Dat blijkt uit een oproep die het binnenvaartpastoraat van de Protestantse Kerk in Nederland woensdag onder schippers heeft verspreid. De oproep gaat vergezeld van een brief van Slagman, die onder de naam Nuncaut een bureau runt dat gespecialiseerd is in de begeleiding van jongeren.

De initiatiefnemer gaat er vanuit dat de structuur die aan boord van een binnenvaartschip heerst, jongeren helpt om weer ”op koers” te komen. De jongeren, zowel jongens als meisjes, zullen worden gescreend door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Epe en daarna door Nuncaut, als zorgaanbieder, begeleid.

„Ze hebben de hulp van anderen keihard nodig. Soms gaat het thuis niet meer, lukt het op school niet en lopen ze vast op straat. Het idee is om deze jongeren uit die situatie te halen en tijdelijk als logee aan boord van een schip te plaatsen”, schrijft Slagman.

Hij benadrukt dat de jongeren geen bemanningsleden zijn. Schippersgezinnen moeten hun tijdelijke gasten meer zien als „scheepsmaatjes die wat te leren hebben over het leven.” De plaatsing op een schip is min of meer vergelijkbaar met een stage, maar dan niet alleen om te leren werken.

Slagman, tevens docent aan scholengemeenschap RSG N.O.-Veluwe in Epe, legt desgevraagd uit hoe hij op het idee is gekomen. „Ik heb vroeger als vrijwilliger meegewerkt aan een project in Rijssen, dat gericht was op verslaafden. Ook die werden aan boord van schepen geplaatst”, zegt hij.

Het jongerenproject is bedoeld voor jongens en meisjes in de schoolgaande leeftijd. Slagman: „Jongeren die vastgelopen zijn, hebben in eerste instantie een plek nodig waar ze tot rust kunnen komen en over zichzelf nadenken.”

De initiatiefnemer heeft het project de afgelopen maanden uitgewerkt in samenwerking met het CJG. Hij wil in februari een vergadering beleggen waar belangstellende schippers de plannen verder krijgen toegelicht.