Ook zeelui komen krachtdadig tot verandering

Dominee op zee
ds. G. van Zanden. beeld Luuk Schudde

De Noordzeevisserij is regelmatig in het nieuws. Maar hoe gaat het er nu eigenlijk aan toe op een kotter? Ds. G. van Zanden, gereformeerd predikant in Urk, verwisselt zijn ambtskleding deze week voor het werkgoed van een visserman. Hij vaart mee op de UK 189 en doet verslag van zijn belevenissen.

De laatste paar dagen is het stralend weer. Er waait een frisse wind uit het noordwesten. Op de achtergrond stampt de achtcilinder scheepsmotor van 1800 pk rustig door om de snelheid van 4 à 5 knopen vast te houden.

Over de marifoon, of zoals de Urkers het noemen: de ”spoetnik”, brommen schippers die in onze nabijheid vissen, in bijna onverstaanbaar Urks dat het niet zo’n beste week is geweest. Bij 300 volle kisten hebben we een goede week gehad. Het is de vraag of we dat gaan halen. „Ik denk dat die dingen weer aan de zwem bennen, maar misschien morgen dat je ze wel pakken”, verzucht een visserman van een naburig schip. „Moet de dominee zondag niet preken over de wonderbaarlijke visvangst? Misschien helpt dat wel.” Hij weet niet dat ik meeluister. De jongere bemanningsleden liggen in de kombuis te kijken naar de filmreeks ”Pirates of the Caribbean”. Ik houd het maar bij Metgezel, maandblad voor vrienden van The Gospel Standard, waarvan ik op onze vakantie in Zeeland een exemplaar in handen kreeg gedrukt van een ouderling van de gereformeerde gemeente te Drachten.

Intussen praat ik met de schipper over hoe de Heere Zijn volk soms op wonderlijke manieren van de duisternis overzet in Zijn wonderbaar licht. Ook onder zeelui komt er weleens eentje krachtdadig tot verandering: vroeger een drinker, een vloeker, een spotter en een hoerenloper –nu eengodvrezend man. Gelukkig, het gebeurt nog.

Ook het schip waarop wij varen heeft wat dat betreft een geschiedenis. Daarvan getuigt een grote sticker die een vroegere schipper ooit heeft aangebracht in zijn hut: ”Nightclub Kitkat. Exclusieve relaxruimtes. Sexshows”. Nu ligt er een Bijbel met uitleg op de brug, met een dagboekje ernaast. Ook benedendeks ligt in de meeste kooien een Bijbeltje.

Eerlijk gezegd begon het in de loop van woensdag al wat te kriebelen. Terug naar vrouw en kinderen. Terug naar De Bult (Urk, red.). Terug naar huis.

Voordat we het busje weer instappen, wordt de vis uitgeladen en op transport gezet naar Urk. Ook worden er herstelwerkzaamheden aan de netten uitgevoerd, en onderhoud verricht aan motor en schip. En de handen worden gevouwen, in dankbaarheid voor alles wat de Heere gaf.