Oligarch Deripaska klaagt VS aan om sancties

Oligarch Oleg Deripaska heeft naar eigen zeggen een aanklacht ingediend tegen de VS om de „vernietiging van zijn levenswerk” een halt toe te roepen. De Rus eist onder meer opheffing van de sancties die tegen zijn bedrijven zijn ingesteld. Deripaska is onder meer grootaandeelhouder van aluminiumgigant Rusal.

De maatregelen van de VS zijn gericht op een groep Russen die tot de nauwe kring van president Vladimir Poetin zouden behoren. De restricties zijn bedoeld als vergelding voor de vermeende beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en andere „kwaadaardige activiteiten” door het Kremlin.

Deripaska zegt in een verklaring niet toe te willen staan dat zijn harde werk door politiek spel teniet wordt gedaan. Hij wijst ook op de miljoenen banen die op het spel staan. De sancties zouden ook niet stroken met de Amerikaanse grondwet.

De oligarch houdt de VS onder meer verantwoordelijk voor het gegeven dat banken kredieten terugtrokken en andere bedrijven de samenwerking staakten. Al met al zouden de maatregelen er voor hebben gezorgd dat 7,5 miljard dollar van het vermogen van de Rus is verdampt. Ook zou Deripaska effectief buitengesloten zijn van het internationale bedrijfsleven en het wereldwijde financiële systeem.

In een verklaring laat Deripaska weten dat hij ook zijn naam gezuiverd wil zien. „Dit gaat simpelweg om rechtvaardigheid. Het vermoeden van onschuld is een basisprincipe van het Amerikaanse rechtssysteem. Dit principe is in mijn geval overduidelijk genegeerd bij het instellen van de sancties”, zo verduidelijkte hij.