Nederlandse ondernemers positief over brexitstrategie May

De Britse premier Theresa May geeft in het parlement in Londen een toelichting op haar brexitplannen. beeld AFP

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn „voorlopig positief” over de donderdag gepubliceerde zachte brexitstrategie van Theresa May. De ondernemersorganisaties menen dat de Britse premier de zorgen die bij bedrijven leven serieus neemt. Maar de tijd dringt, waarschuwen ze.

Uit het zogeheten witboek blijkt dat het Verenigd Koninkrijk aanstuurt op een vrijhandelszone met de EU voor goederen, waaronder landbouw- en voedselproducten, inclusief vis. Daarvoor zou er vergeleken met de huidige situatie weinig veranderen. Londen wil na het vertrek uit de EU (29 maart 2019) ook mee blijven doen met diverse EU-agentschappen zoals Europol, Eurojust, het Europees Agentschap voor chemische stoffen en het Europees Geneesmiddelenagentschap. Het vrije verkeer van personen verdwijnt. Alleen toeristen en studenten kunnen, als het aan Londen, visumvrij tussen het VK en de EU blijven reizen.

BCK40_bw_20121010_6469_webBritten willen visrechten scheiden van vishandel

MKB-Nederland en VNO-NCW vragen zich af of alles wat de Britten willen ook kan. Zo vrezen ze voor onderdelen die de boel nodeloos complex kunnen maken, zoals bijvoorbeeld verschillende douanetarieven voor het VK en de EU. Ook zien de plannen er volgens de organisaties op het eerste gezicht slecht uit voor de Nederlandse visserij en agrarische sector.

De organisaties gaan de exacte gevolgen voor bedrijven en sectoren nu bestuderen. Het advies aan ondernemers blijft evenwel ongewijzigd: die doen er verstandig aan om op het ergste voorbereid te zijn.

VNO-NCW en MKB Nederland wijzen erop dat er pas zicht op een overgangsperiode is als er daadwerkelijk een akkoord wordt gesloten. Dan blijft alles tot 2021 mogelijk hetzelfde. Maar voor een eventueel akkoord moeten nog bergen werk worden verzet, zo waarschuwen ze.