Meubelindustrie en interieurbouw vrezen ruim 1000 ontslagen

Ondernemers in de meubelindustrie en de interieurbouw vrezen dat als gevolg van de coronacrisis meer dan duizend ontslagen zullen vallen. De sector houdt voor dit jaar rekening met een omzetverlies van meer dan 1 miljard euro. Dat meldt branchevereniging CBM op basis van onderzoek onder de leden.

Volgens de onderzoekers krijgt vrijwel de gehele meubelindustrie en interieurbouw dit jaar te maken met een aanzienlijk omzetverlies door de coronacrisis. Ruim vier op de tien bedrijven merkt dat nu al. Vijf op de tien ondervraagden verwacht daar in de loop van het jaar mee te maken te krijgen. Vooral in het lopende kwartaal worden de opbrengsten rap minder, denkt een ruime meerderheid.

Alles bij elkaar denken de bedrijven te maken te krijgen met een omzetdaling van ruim een kwart. Doordat er minder werk is, lijken ingrepen in het personeelsbestand onontkoombaar. Vooral de kleinere bedrijven met vijf tot tien werknemers vrezen ontslagen.

Ruim een op de vier bedrijven heeft steun bij de overheid aangevraagd. Krap een derde zal dit nog voor de zomer gaan doen. CBM pleit voor een verlening van de steunregeling, omdat veel bedrijven pas na de zomer te maken krijgen met omzetverlies. Ook pleit CBM ervoor in de nieuwe regeling ook aanvullende vergoedingen mee te nemen voor doorlopende vaste kosten.