Kotter uit Arnemuiden opgebracht, bemanning verdacht van poging tot doodslag

Een Zeeuwse kotter is opgebracht na het vissen met illegaal vistuig. De bemanning wordt verdacht van poging tot doodslag op drie inspecteurs. De kotter op de foto heeft geen relatie met deze kwestie. beeld ANP, Olaf Kraak

De bemanning van een Nederlandse pulskotter is dinsdag aangehouden in de haven van Vlissingen. Dat gebeurde op verdenking van het op volle zee in gevaar brengen van visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en medewerkers van de Rijksrederij.

De kotter is na het incident door de NVWA in samenwerking met de Kustwacht opgebracht naar Vlissingen, waar de politie de acht bemanningsleden heeft aangehouden. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau en zijn in verzekering gesteld, zo maakte de NVWA woensdag bekend.

Volgens bronnen binnen visserijkringen gaat het om de kotter ARM 7 ”Jan Senior” van rederij Siereveld uit Arnemuiden. De kotter viste met verboden zogeheten binnenkuilen toen drie NVWA-inspecteurs ’s nachts met een rubberboot langszij kwamen. De kotter reageerde niet op oproepen van de inspecteurs.

Toen de inspecteurs vervolgens langszij voeren, haalde de schipper plotseling zijn netten op. De rubberboot met daarop de inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij raakte daardoor verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Nadat twee NVWA-inspecteurs aan boord van de kotter waren geklommen, lukte het om de kotter te laten stoppen.

Binnenkuilen zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, die in legale netten worden gehangen. Daardoor kunnen kleine vissen niet uit het net ontsnappen, waardoor volgens de NVWA schade aan het visbestand ontstaat.

De NVWA nam de netten en de gevangen vis in beslag maar de schipper gooide deze vervolgens op volle zee overboord. Daarop is de kotter opgebracht naar de haven van Vlissingen. De NVWA maakt proces-verbaal op van de verschillende visserij-overtredingen. Ook wordt er rapportage opgemaakt voor het niet voldoen aan de voorwaarden van de pulsvergunning.

De NVWA heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. Het OM kan tegen verdachten van geweld tegen werknemers met een publieke taak een drie keer zo hoge straf eisen als in andere geweldzaken eisen.

Voorzitter Maarten Drijver van de belangenorganisatie van kottervissers VisNed reageert geschrokken. „Dit soort incidenten schaadt de hele sector, net zoals ze een enorme impact hebben op de betreffende visserijgemeenschap.”

Drijver neemt afstand van het gebruik van illegale netvoorzieningen. „Daar zijn we heel duidelijk tegen. Vissers die hiermee werken brengen de reputatie van de hele sector ernstige schade toe.”