Klant bestormt verkoopsite lokale boekhandels

beeld RD, Henk Visscher

Bookaroo, een nieuwe verkoopsite van lokale boekhandels die de strijd aangaat met bol.com, lijkt een succes. Sinds de lancering woensdagochtend loopt het storm op de site.

Door de drukte lag de server er woensdag enkele uren uit. Binnen een etmaal is een kwart van het beoogde doel in de eerste twee weken, 10.000 boeken verkopen, al gehaald.

Run op nieuwe verkoopsite lokale boekhandels

Dat hebben de initiatiefnemers donderdag laten weten. Via Bookaroo kunnen lezers boeken online bestellen bij lokale boekhandels. Op deze manier verdienen de boekwinkels aan het leveren van de romans, en niet webreus bol.com. Doordat deze site de grootste boekenverkoper online is, dreigen veel lokale boekhandels om te vallen.

Het initiatief komt van Daniël van der Meer en Toine Donk van uitgeverij Das Mag. Toen zij een akkefietje hadden met bol.com, hoorden zij naar eigen zeggen uit alle hoeken van lezers dat die smachten naar een makkelijk alternatief voor bol.com waarmee ze de boekhandels kunnen steunen. De campagne wordt ondersteund door auteurs als Arnon Grunberg en Geert Mak.

Nieuwsgierigheid

Uit sympathie voor het initiatief en nieuwsgierigheid heeft Job Koppejan van de christelijke boekhandel Smit uit Gouda zijn winkel ook aangemeld. „Per dag krijg ik behoorlijk wat mailtjes met bestellingen die je kunt claimen. Er zit tot nu toe nog niets bij. Het zijn vooral titels voor de algemene markt, dus voor ons niet zo interessant.”

Bij het claimen van bestelling moet je trouwens wel goed op letten of het zakelijk uit kan, waarschuwt Koppejan. „Bookaroo vraagt een percentage en daarnaast heb nog je verzendkosten. Ik ben wel verrast door de flow dit het krijgt. Na twee dagen bijna 3000 boeken is geen kleinigheid.”

Positief vindt de Gouwenaar dat door dit initiatief wordt de lokale boekhandel voor het voetlicht gehaald. „Tegelijk wil ik de kanttekening maken dat behoorlijk wat boekhandels waaronder wijzelf een goede webshop hebben waar boekenliefhebbers ook goed terecht kunnen. Ook in die zin is er geen reden om je boeken te bestellen bij bol.com, want je lokale boekhandel kan hetzelfde leveren onder dezelfde voorwaarden.

„Onze boekhandel is niet aangemeld. Wij gaan dat ook niet doen”, reageert Joop Koster van uitgeverij en boekhandel Gebr. Koster uit Barneveld. „Het getuigt natuurlijk wel van durf om te concurreren met bol.com maar of dit initiatief succes gaat boeken heb ik mijn twijfels bij. Er zijn nogal wat haken en ogen aan.

Wij hebben ons eigen assortiment en onze eigen site. Ik verwacht dat 90 procent van de bestellingen die bij Bookaroo binnenkomen niet bij ons op voorraad zijn. Als we het al willen verkopen.

Wij varen onze eigen koers en proberen ons te onderscheiden met ons assortiment en de kennis daarvan om klanten optimaal de adviseren. Dat is meer waard dan bestellen tot 22.00 uur en de volgende dag in huis.”