Kamer blij met fiat FNV-parlement pensioenakkoord

Veel partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat het FNV-ledenparlement heeft ingestemd met de uitwerking van het pensioenakkoord.

Dat akkoord is met de nieuwe invulling „verder verbeterd”, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij complimenteert de top van de grootste vakbond dat ze hun parlementariërs hebben kunnen overtuigen. „Goed om te zien dat polder en politiek door brede samenwerking echte vooruitgang kunnen bereiken.” Ook VVD-Kamerlid Roald van der Linde heeft „veel waardering voor de vakbondsbestuurders die hun nek hebben uitgestoken.

„Erg blij dat de kogel door de kerk is”, zegt de liberaal. „We geven het Nederlandse pensioenstelsel een solide basis voor de komende decennia.”

„Goed dat de vakbonden hebben ingestemd met het pensioenakkoord”, zegt PvdA’er Gijs van Dijk. „Het is hard nodig dat de AOW-leeftijd langzamer stijgt, dat werkenden beter worden beschermd, dat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen en dat flexwerkers ook veel sneller pensioen gaan opbouwen.” De PvdA benadrukt het belangrijk te vinden „dat de lusten en lasten voor alle generaties eerlijk worden verdeeld, dat er geen onnodige kortingen plaatsvinden en dat er meer perspectief komt op eerder indexeren.”

De Tweede Kamer is eigenlijk met zomervakantie tot begin september, maar pensioenspecialisten van de fracties komen volgende week nog bijeen om over de uitwerking van het akkoord te debatteren met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

De SP, die tegen het pensioenakkoord had gestemd, vindt het geen goede zaak dat FNV hiermee wel akkoord is gegaan. „Het gokpensioen van dit kabinet komt dichterbij”, zegt Kamerlid Bart van Kent. „We gaan van het beste pensioenstelsel ter wereld naar een gokpensioen dat afhankelijk wordt van de dagkoersen op de financiële markten.” De partij pleit ervoor slechts enkele aanpassingen aan het oude systeem aan te brengen.