Japanse economie stevent af op zware recessie; Duitsland komt met noodpakket

De beurs in Tokio won dinsdag 7,1 procent dankzij verwachte steunmaatregelen. beeld EPA, Kimimasa Mayama

De coronacrisis trekt een spoor van vernieling door de Japanse economie. Uit onderzoek van Jibun Bank kwam dinsdag naar voren dat de dienstensector in maart de sterkste krimp ooit gemeten laat zien.

De zogeheten Jibun Bank-inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid meet, toonde voor de dienstensector een stand van 32,7 tegen 46,8 in februari. Dat is het laagste niveau ooit. Een stand onder 50 wijst op krimp, daarboven op groei. De Japanse dienstensector, met bijvoorbeeld de luchtvaart, detailhandel en horeca, wordt ernstig ontregeld door de uitbraak en de maatregelen om het coronavirus in te dammen.

De graadmeter voor de omvangrijke Japanse industrie zakte naar 44,8 van 47,8 in februari. Dat is de laagste stand sinds april 2009. De industrie kampt met verstoringen van de vraag en toeleveringsketen door het virus omdat veel fabrieken in China stilliggen. Verder staat de vraag naar producten van Japanse makelij onder druk.

Door de coronacrisis dreigt de Japanse economie, de derde van de wereld, in een diepe recessie te belanden. Zo hebben autofabrikanten als Toyota Motor fabrieken stilgelegd, terwijl luchtvaartmaatschappijen als Japan Airlines veel vluchten hebben geschrapt. Pretparken in het land zijn gesloten en het is onzeker of de Olympische Spelen in Tokio nog wel doorgaan.

De Japanse regering staat op het punt om omgerekend 128 miljard euro in de economie te pompen om de crisis tegen te gaan. Dat geld is onderdeel van de eerdere belofte van premier Shinzo Abe om met een „enorm” stimuleringsplan te komen. Ook de Bank of Japan zou klaarstaan met extra maatregelen. De stappen moeten onder meer banenverlies voorkomen en de economie aanjagen.

De Duitse regering is maandag een pakket maatregelen voor ondersteuning van de Duitse economie overeengekomen van 750 miljard euro. Om die maatregelen te bekostigen, steekt Berlijn zich voor het eerst sinds 2013 weer dieper in de schulden. De Duitse begroting wordt met 156 miljard euro vergroot. Dat bedrag wordt volledig geleend.

Eerder op de dag stuurde het Duitse kabinet een wet naar de Bondsdag voor een economisch stabiliteitsfonds ter waarde van 100 miljard euro, dat belangen in bedrijven kan nemen om overnames door buitenlandse kapers te voorkomen.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz liet bij de presentatie weten dat de economie van zijn land dit jaar met 5 procent kan krimpen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.