Inflatie hoger dan rente: sparen op spaarrekening kost geld

beeld sparen.nl

De hoogste rente op een spaarrekening is op dit moment 0,7 procent. De inflatie in december kwam uit op 1 procent. Dat betekent dat het geld op een spaarrekening geld kost: elke maand wordt het minder waard.

Dat meldt vergelijkingssite sparen.nl nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdagmorgen de jongste inflatiecijfers bekendmaakte. In december 2016 bedroeg de inflatie 1 procent. De hoogste rente op een spaarrekening was toen 0,7 procent. „Sparen op een spaarrekening kost je dus altijd geld”, zegt Amanda Bulthuis van sparen.nl.

Inflatie wil zeggen dat de prijzen stijgen en je geld dus minder waard wordt. Je kunt met hetzelfde bedrag minder kopen. Met een inflatie van 1 procent is het saldo op de spaarrekening in december 1 procent minder waard dan in november 2016.

Aflossen

Het is voor het eerst sinds september 2013 dat de inflatie weer boven de hoogste rente op een spaarrekening uitkomt (zie grafiek). In november 2016 was de inflatie ook al aan de hoge kant met 0,6 procent, maar door over te stappen naar de spaarrekening met de hoogste rente, kon je de inflatie in elk geval nog een beetje compenseren.

In oktober gaf Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank nog aan dat de lage inflatie „in ons voordeel werkt.” Want „beter 1 procent rente en 1 procent inflatie, dan een spaarrente van 8 procent en een inflatie van 10 procent.” Ook zei Knot dat de beste investering op dit moment het aflossen van de hypotheek is.